Два месеца след изборите Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС

Президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група в 48-ото Народно събрание - тази на ГЕРБ-СДС, предаде репортер на БГНЕС.

Радев вече коментира, че се надява времето, което е дал допълнително, да е било оползотворено по най-добрия начин от политическите лица. След безпрецедентно дълги консултации, които се проведоха в последните 2 месеца за съставяне на правителство след изборите на 2 октомври, най-сетне се стигна и до връчването на първия мандат.

Опозицията в лицето на „Продължаваме промяната“ категорично заяви, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ-СДС, след като заедно с гласовете на БСП и ДПС така сформиралото се мнозинство прие на второ четене важни промени в Изборния кодекс, като връщането на хартиената бюлетина. Оттам дойде и категоричният отказ на ПП да подкрепи кабинет на т.нар. според тях „хартиена коалиция“.

ПГ на ГЕРБ-СДС разполага с 67 депутати в 240-членния парламент.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че на България е необходимо съставянето на правителство по най-бързия начин. Очаква се ГЕРБ-СДС да се явят при президента с готов състав на проектокабинет, както и с човека, който ще предложат за премиер.

БГНЕС припомня, че възможностите за съставяне на кабинет изглеждат по-скоро невъзможни. При последните консултации – с "Български възход", президентът Радев дори се възмути, че вместо да съставят правителство и да се водят от интересите на хората, политиците спорят четири часа по името на законопроекта за изменение на Изборния кодекс.

Първи на консултации при президента на 26 октомври се явиха от ГЕРБ-СДС като първа политическа сила след извънредните парламентарни избори. Още от вратата Радев ги посрещна с предупреждението, че победата е огромна отговорност.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова беше категорична: Няма ли знак от другите, партията ще демонстрира самочувствие. „Няколкократно призовахме останалите политически партии да видят рисковете пред държавата, ако се стигне до нови избори. Очевидно без първата политическа сила много трудно би се сформирал кабинет”, каза тогава тя.

По време на разговорите с „Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев и пред президента казаха, че първия мандат няма да бъде подкрепен – тези, която повтарят и месец по-късно. „Започна реванш на статуквото. В някой момент ако се стигне до там ПП да има втори мандат и да го реализира, въпреки, че според нас гражданите са ни отредили ролята на опозиция, ще трябва да се направят редица реформи, не само в съдебната власт, а и в цялата система за сигурност на страната”, каза тогава Асен Василев.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ даде предложение, което на пръв поглед предизвика поводи за шеги и закачки: "Къде на шега, къде насериозно предложихме на президента Румен Радев, ако има удобна зала, да ни затворят като конклава във Ватикана - до бял пушек".

На последвалите консултации с партия „Възраждане”, разговорът между Румен Радев и Костадин Костадинов прерасна в спор дали е възможен референдум за влизане в Еврозоната.

На 16 ноември на „Дондуков” 2 бяха поканени БСП. Тогава лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че според нея даденото от президента време на партиите е загубено – твърдение, с което Румен Радев не се съгласи.

Няма резултат от преговори, ако въобще се водят такива, за съставяне на правителство. За нас е изключително важно да се приеме бюджета за 2023 година, каза тогава Нинова.

Не мисля, че времето е загубено. Ако наистина мандатите се карат с едно средно темпо, това означава, ако НС не е способен да състави правителство – края на ноември, началото на декември да го разпусна, това означава избори края на януари или началото на февруари. По Коледа, вие няма как да водите ефективна предизборна кампания. Ще бъде затруднена и логистиката, вероятно заради метеорологичните условия още по-малко хора ще излязат да гласуват, очерта евентуалният сценарий Румен Радев.

По време на консултациите с „Демократична България”, вместо преговори за правителство, Радев, Иванов и Атанасов влязоха в спор за модернизацията на армията и позицията за Украйна.

А след проведената среща съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви пред медиите: „Учуди ме, че голяма част от разговора беше посветен на националната отбрана. Позициите ни са ясни, тези на президента - също. Това изясняване на отношенията ми се стори неудачно при положение, че хората очакват да разговаряме за правителство, и то въпреки различията си”. /БГНЕС