Два протеста: единият иска оставката на Радев, а другият - на Борисов

Два протеста се провеждат в центъра на София, единият е в подкрепа на президента Румен Радев и иска оставката на правителството, а другият – в подкрепа на правителството на Бойко Борисов, който иска оставката на държавния глава, предаде репортер на БГНЕС.

Протестът в подкрепа на президентската институция

Протестът в подкрепа на държавния глава започна още в 15.00 часа, когато пред „Дондуков 2“ започнаха да се събират хора. Постепенно пространството между Президентството и Археологическия музей започна да се изпълва с граждани. Сред тях има както млади хора на около 20-30 години, така и представители на по-възрастното поколение. Хората почти нямат плакати, нямат партийни знамена, а развяват българския трикольор.

Димитрина Петрова заяви, че е време гражданите да си върнат държавата и да сложат край на мутренския модел на управление. „Тук съм, защото смятам, че не е нормално държавата да е завладяна и институциите й да се използват като бухалки срещу гражданите, да се погазва Конституцията. Смятам, че трябва да има истинско разделение на властите и контролът да се извършва от гражданите“, каза тя пред БГНЕС. Момичето, завърнало се от Франция, твърди, че остава в България, защото няма кой друг да ни изчисти къщичката, и реално младите са тези, които трябва да променят нещата тук.

Президентът Румен Радев слезе при протестиращите малко след 18.00 часа. Той беше посрещнат с бурни аплодисменти от гражданите и скандирания „Радев“.

„Скъпи сънародници, радвам се, че отново сме заедно, защото протестът срещу българската мафия се превръща в кампания. Няма сила, която да ни спре. Стига да сме мъдри. Няма да се делим на червени и сини, на русофили и русофоби, на българи и турци. Няма да допуснем някой отново да разиграва етническата карта. Имаме ясно кредо – свобода и справедливост за всички в България. Не сме тук, защото сме еднакви, тук сме да защитим свободата. Тук сме, за да кажем не на политическите репресии, не на прокурорския рекет, не на произвола“, заяви президентът Радев. Хилядите приветстват думите на държавния глава.

„България не е собственост на олигархията, а на всички нас. Тук сме, за да поискаме машинно гласуване, за да има честни избори и мафията да не се възпроизвежда“, заяви Радев. Той призова всички да спазваме мерките за самоизолация и да се пазим. “Днес на площада се решава бъдещето на България, не във Фейсбук, а именно тук. Мутри вън! Бог да пази България!”, подчерта държавният глава.

Протестът в подкрепа на правителството

Постепенно пред сградата на Министерския съвет започнаха да се събират и привържениците на ГЕРБ и правителството. Кордон от полиция разделя двата протеста. Привържениците на Борисов бяха посрещнати с викове „Мафия“ от своите опоненти.

Протестиращите в подкрепа на премиера носят плакати „Аз съм мутра“. Те скандират „Бойко“. Привържениците на правителството заявяват, че са тук, за да защитят постиженията на управлението. Пред МС са дошли и членове и симпатизанти на ГЕРБ от провинцията.

Министри от кабинета Борисов излязоха на контрапротеста в подкрепа на правителството.

При хората, подкрепящи кабинета на премиера, дойдоха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, социалният министър Деница Сачева, министърът на туризма Николина Ангелкова, председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, Красимир Велчев, и други.

Контрапротестиращите поискаха оставката на президента Румен Радев.

Според председателя на парламента Цвета Караянчева, „Президентът Румен Радев иска да свали правителството, за да изтегли България от чакалнята на Еврозоната“. Караянчева допълни, че това не е контрапротест, а митинг в подкрепа на европейското правителство. По думите й президентът е постъпил скандално, призовава към „бунт“ и „гражданско неподчинение“ и обижда управляващите, наричайки ги мутри.

"Ние не сме мутри", заяви пък лидера на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя бе категорична, че правителството няма да подаде оставка „под натиска на тези, които за зажаднели за власт“.

"Нека бъдем единни и подкрепим правителството и този парламент, както и политиката, която гарантира светло бъдеще на децата", каза Дариткова.

„Да върнем нормалността между институциите”, призова пък министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. „Да продължим да отстояваме нормалността, диалога и любовта помежду си”, каза още тя. Според нея сегашното управление единствено гарантира европейското развитие на България. „Алтернативата не е интригата. Алтернативата не е протеста”, смята тя и призова: „Силен народ, който да води държавата към по-добро развитие. Само силни и единни ще успеем”.

Малко след 20.00 атмосферата на двата митинга се нажежи. Това стана, след като участниците в тях започнаха да се изтеглят. Част от привържениците на правителството се насочиха към площад „Свети Александър Невски“. Привържениците на Радев тръгнаха по „Цар Освободител“ към парламента и Орлов мост, който блокираха, след което отново по същия маршрут се завърнаха пред сградата на МС. Това са предимно млади хора на възраст между 18 и 35 години.

Група младежи провокираха полицията на кръстовището на бул. „Дондуков“ и улица „Раковски“. Стигна се до кратки сблъсъци, има най-малко трима задържани. Все пак полицията овладя напрежението и разчисти кръстовището. /БГНЕС