Двама от всеки пети ваксиниран не образуват антитела срещу Covid

Двама от всеки петима души с нарушена имунна система имат "нисък или неоткриваем" титър на антителата след две дози от ваксината срещу коронавируса, сочи изследване на американски учени. Цифрата идва от проучването OCTAVE, което е създадено, за да изследва на хронично болни и имунокомпрометирани хора при изпитвания на ваксини.

Изследването все още се провежда и изследователите имат за цел да съберат данни за около 3000 имунокомпрометирани хора, включително тези с рак, бъбречно заболяване, чернодробно заболяване, възпалителен артрит, възпалителни заболявания на червата и васкулит.

Изследователи от университетите в Глазгоу и Бирмингам сравняват имунния отговор между 600 пациенти с имунно-медиирани възпалителни заболявания и 231 здрави хора, след като са получили и двете дози ваксини AstraZeneca или Pfizer.

Около трима на всеки пет души от уязвимата група са имали отговор на антитела, подобен на този при здрави възрастни, но другите са имали по-нисък титър на антитела.

Около 11% не успяват да създадат антитела четири седмици след получаването на втората ваксина, като изследователите казват, че почти от всички тези хора са имали васкулит, група от редки заболявания, които водят до възпаление на кръвоносните съдове./БГНЕС