Двама загинали и един изчезнал след проливните дъждове в Испания

Двама души загинаха, а един се води изчезнал след проливни дъждове в Испания. Те предизвикаха внезапни наводнения, които наложиха затварянето на линиите на мадридското метро и високоскоростните железопътни линии.

Бурята през уикенда засегна почти цялата страна, като най-силните дъждове бяха регистрирани в неделя в крайбрежните провинции Кадис, Тарагона и Кастело, по данни на държавната метеорологична служба Aemet.

Двама души са загинали в провинция Толедо в резултат на бурята, съобщи ръководителят на регионалното правителство на Кастилия Ла Манча, без да дава подробности.

Испанските медии съобщиха, че полицията е открила един мъж мъртъв при опит за спасяване на пътя край град Баргас, а друг мъж е починал, докато спасителите се опитвали да стигнат до него в град Касарубиос дел Монте.

Службите за спешна помощ издирват мъж, който изчезнал, след като колата му била отнесена от пълноводна река в селския район Алдеа дел Фресно, западно от Мадрид, съобщи говорителят на мадридските служби за спешна помощ Хавиер Чивите пред обществената телевизия RTVE.

Той добави, че пожарникарите са открили 10-годишния му син, който също е бил в колата и първоначално е бил обявен за изчезнал, на върха на едно дърво.

По-рано през деня спасителните служби са спасили майката и сестрата на момчето.

"Бедното момче е прекарало нощта на едно дърво", заяви пред репортери ръководителят на регионалното правителство на Мадрид Исабел Диас Аюсо.

Семейството, което живее в мадридското предградие Алкоркон, е било отседнало във ваканционната си къща в Алдеа дел Фресно, когато бурята го е връхлетяла. Тръгнали са на път, защото са се разтревожили от внезапните наводнения, допълва тя.

Според репортер на АФП, който е бил на мястото на инцидента, няколко моста са се срутили в Алдеа дел Фресно, а водните потоци са отнесли много автомобили. /БГНЕС