Две порции мазна риба седмично за здраво сърце

Риба тон във вторник, сьомга в събота! Ако рибата е любим елемент от менюто ви, сега имате нови причини да й се насладите. Неотдавнашно проучване на университета Макмастър в град Хамилтън, Онтарио, включващо участници от 60 държави, установява, че консумацията на мазна риба два пъти седмично предпазва от сърдечно-съдови заболявания при високорискови индивиди.

Омега-3 мастните киселини в рибата са ключът. Изследователите установяват, че високорисковите индивиди, които консумират седмично по две порции риба, богата на омега-3, намаляват риска от инфаркти и инсулти с около една шеста (приблизително 16%) в сравнение с тези, които не ядат мазна риба.

„Съществува значителна защитна полза от консумацията на риба при хора със сърдечно-съдови заболявания“, казва съавторът на изследването Андрю Менте, доцент по изследователски методи, доказателства и въздействие в Макмастър, в изявление.

Изследователите казват, че докато хората с нисък риск от сърдечно-съдови заболявания могат да получат известна защита, като ядат мазна риба, положителното въздействие от консумацията на омега-3 е по-голямо за високорисковите индивиди.

За своите изследвания авторите са взели предвид данни от четири предишни проучвания, проведени в продължение на 25 години. От 192 000 международни участници, около една четвърт (52 000) са имали сърдечно-съдови заболявания. Предишни проучвания са били ограничени до определени географски региони (Северна Америка, Европа, Китай и Япония). Това проучване обаче е първото, което включва участници от всичките пет континента.

Авторите на изследването посочват глобалните последици от техните събирателни констатации.

„Това е най-разнообразното изследване на приема на риба и резултатите за здравето от нея в света и единственото с достатъчно представителство от страни с високи, средни и ниски доходи от всички обитавани континенти по света“, твърди съавторът на изследването д-р Салим Юсуф, професор по медицина в Медицинския факултет „Michael G. DeGroote“.

Ако това проучване ви вдъхновява да добавите риба в менюто, важно е да знаете разликата между мазна риба и бяла риба, за да можете да увеличите максимално приема на омега-3. Мазната риба има мазнина, добре разпределена в телесните тъкани и в коремната кухина, което я прави най-добрият източник на омега-3. Уловете си пъстърва, сьомга, сардини, аншоа, херинга, змиорка, скумрия или риба тон за най-високи нива на омега-3.

И не забравяйте, че докато и мазната, и бялата риба са чудесни източници на вкусни протеини, бялата риба предлага много малко омега-3. Имайте това предвид, ако вечеряте с тези бели риби: треска, групер, моруна, камбала, костур или палтус.

„Това проучване има важно значение за насоките относно приема на риба в световен мащаб“, заключава Менте. "То показва, че увеличаването на консумацията на риба и особено на мазна риба при сърдечно-съдови пациенти може да доведе до умерена сърдечно-съдова полза." /БГНЕС