Двойната игра на Орбан

По-малко от двадесет и четири часа след представянето на законопроекта за създаване на "орган по интегритета", на 24 септември, унгарското правителство стартира процедура за подбор на ръководител на тази нова институция, предназначена за борба с корупцията.

Това е основната отстъпка, направена от националистическия министър-председател Виктор Орбан, за да избегне санкцията от 7,5 млрд. евро, която Европейската комисия заплаши да наложи на Унгария до края на годината, ако тя не положи усилия за възстановяване на върховенството на закона. Това е знаков момент, когато изборният успех на крайнодясната лидерка Джорджия Мелони в Италия подлага Европейския съюз (ЕС) на ново изпитание.

В Унгария новата агенция ще има правомощията да предприема правни действия, да прекратява спорни търгове или дори да забранява на определени компании да сключват договори, финансирани от ЕС. Тя ще бъде "напълно независима", обещава първият член на законопроекта, който се очаква да бъде приет от огромното мнозинство на Орбан в унгарския парламент. До 19 ноември Унгария трябва да докаже, че органът е започнал дейността си. Това е едно от 17-те условия, които Комисията постави на 18 септември, за да даде съгласие за отпускане на средства от ЕС.

"Изборна автокрация"

Дали това бързо действие е знак, че Европейският съюз най-накрая е успял да намери правилния метод за спиране на ексцесиите на държава, която при неотдавнашно гласуване в Европейския парламент беше определена като "изборна автокрация"? Реформите, договорени между Комисията и Унгария, бяха принципно приветствани от унгарската опозиция и гражданското общество. Въпреки това те са скептични по отношение на способността им да доведат до реална промяна.

"През последните дванадесет години в Унгария никога не е имало истински независима одитна институция. Ако това се случи сега, ще бъде голяма крачка напред", казва Йожеф Петер Мартин, директор на унгарския клон на неправителствената организация Transparency International. "Можем ли наистина да вярваме, че унгарското правителство ще спре да краде, след като краде от толкова дълго време?" - казва от своя страна Марта Пардави от Унгарския хелзинкски комитет, международна организация за защита на правата на човека, като има предвид подозрителното обогатяване на обкръжението на Виктор Орбан със средства от ЕС. /БГНЕС

-------------------

Анализ на Жан Батис Шастан във френското издание "Монд"