ГЕРБ искат незабавно отстраняване на Кирил Петков

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе в Конституционния съд искане за установяване на частична противоконституционност при назначаване на служебното правителство. Това заяви Даниел Митов, заместник-председател на ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

Мотивът за внесеното искане е двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков.

„Ние имаме много въпроси към него. Въпросът е дали това гражданство е още валидно и валидно ли е към момента на неговото назначаване. Защото, ако е бил с двойно гражданство в момента на неговото назначаване, това означава, че е била нарушена Конституцията“, обясни Даниел Митов.

Митов посочи, че българската Конституция ясно казва в чл. 110 във връзка с чл. 65, че хората назначавани за министри трябва да отговарят на условията за народни представители. ГЕРБ искат да се установи ясно дали министър Кирил Петков е имал двойно гражданство към момента на неговото назначаване и дали все още има такова. "Знаем, че с една простичка молба не можеш да се откажеш от гражданство”, заяви Митов. Той посочи, че гражданство се елиминира в момента, в който има акт на съответното правителство. „И най-вероятно г-н Петков все още е канадски гражданин. Разбира се това трябва да се установи по съответния ред”, заяви Митов.

„Когато искаш да посветиш усилията си на изграждането или на реформирането на една страна, ти трябва да бъдеш обвързан само с тази страна, трябва да бъдеш лоялен към тази страна и да си неин гражданин. Това е логиката на чл. 110 и на чл. 65, ал 1 от Конституцията и това е безапелационно”, заяви Радомир Чолаков. Той подчерта, че има практика на Конституционния съд по този въпрос. "Ако България е последователна правова страна, би трябвало в този случай да се приложи същия аршин, който беше приложен в предишните случаи", каза той. Анна Александрова посочи, че имат правно основание да сезират Конституционния съд за нарушение на Конституцията. "Смятаме, че министър Петков следва да носи отговорност пред българските граждани и те да узнаят наистина има ли той двойно гражданство, и дали има правото да е министър да заема тази позиция и да носи тази отговорност, да носи пред всички български граждани и пред цялата държава", обясни Александрова.

Миналата седмица стана ясно, че и от „Има такъв народ“ са поискали да се установи дали Кирил Петков има двойно гражданство. Те са направили съответното запитване чрез МВнР.

„Няма значение какъв отговор ще получи външно министерство в случая, защото ние сме наясно, че процедурата с подаване на заверена от нотариус молба не може да послужи като причина за отказване от гражданство. Това е ясно на всеки един на всеки един начинаещ юрист в университета", каза Митов.

Бившият външен министър заяви, че те искат незабавното отстраняване на министър Петков. „Той незабавно трябва да бъде отстранен от поста си именно, защото е ясно, че неговите актове както досега, така и оттук нататък могат да бъдат обявени за нищожни и това, разбира се, ще доведе до щети за държавата. Кой ще носи отговорност?”, каза Митов. Той посочи, че стои и въпросът: Президентът Радев знаел ли е в момента на подписване на указа за назначаване на министър Петков за служебен министър, че той има двойно гражданство. Други членове на правителството, и дори г-н Кутев ще го питам – той знаел ли е за това, че министър Петков има двойно гражданство.

„Хората, които ни проглушиха ушите за това как държавата трябва да бъде подредена по силата на върховенството на правото, в един момент се оказа, че са готови да потъпчат Конституцията без изобщо да им мигне окото, и в момента се бранят и бранят същия този министър. Тук не става въпрос за някаква наша вендета срещу един определен човек, става въпрос за спазване на законите и на Конституцията”, каза Митов. /БГНЕС