Дворцовият оркестър на Шьонбрун с впечатляваща гала в сърцето на София

Музиката на австрийската династия Щраус озвучи небето над храм-паметника „Свети Александър Невски” в понеделник вечер, предаде репортер на БГНЕС.

Дворцовият оркестър на Шьонбрун, съставен от 24 музиканти, под диригентската палка на Гуидо Маркузи, концертмайстора Таня Джаровя, родом от Пловдив, и двама гост солистите – Дженифър Лари-сопран и Кристиян Котцис-баритон, започнаха своето световно турне, посветено на 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус, именно от България.

В продължение на два часа и половина, присъстващите успяха да се насладят на най-известни валсове, полки и маршове. Духът на Виена прозвуча в софийската „Нощ под звездите” чрез валса „На тихия син Дунав”, „Радецки марш”, части от оперите „Прилепът” и „Цигански барон”.

Над 4000 зрители се насладиха на класическата музика на най-изпълнявания и записван композитор в цял свят Йохан Щраус-син.

На снимката: министрите от служебния кабинет Велислав Минеков и Атанас Пеканов

В приветственото си слово директорът на оркестъра Петър Хосе благодари на Столична община за добрата организация и сподели своето вълнение от предстоящата нощ в сърцето на София.

Сред гостите на гала концерта бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, министри от служебното правителство, общински съветници и много представители на културните и арт среди.

На снимката: вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев
На снимката: певицата Ирина Флорин

Дворцовият оркестър на Шьонбрун – Виена има дългогодишен опит в работата с изпълнители на оперетна музика и неслучайно точно той, вече над 25 години е привилегирован да свири в един от най-красивите и романтични замъци в света.

Оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена има интернационален състав. Сформиран е през 90-те години на миналия век. Замислен като туристическа атракция в началото, той бързо натрупва популярност. През годините прави успешни гастроли в Швеция, Финландия, Дания, Япония, Китай, Германия, Испания, Русия, Южна Америка и Дубай, където е посрещнат възторжено от местната публика.

Репертоарът на оркестъра включва произведения на В. А. Моцарт, династията на Щраус и техни съвременници. Верен е на виенския музикален стил и интерпретирането на композиторите на виенската класика, поради което няма конкуренция в австрийската столица. /БГНЕС