„Dyson“ изгражда нов завод за батерии от следващо поколение в Сингапур

Производителят на уреди от висок клас Dyson заяви, че ще открие нов завод в Сингапур за производство на батерии от следващо поколение, както и нови съоръжения на други места, за да стимулира изследванията си в областта на изкуствения интелект и разработването на софтуер.

С размерите на 53 баскетболни игрища Dyson заяви, че новият завод се очаква да заработи напълно до 2025 г. и ще бъде най-значителната му инвестиция в модерно производство, съобщи АФП.

Компанията заяви, че изследователски екипи са работили в световен мащаб по патентована нова технология за батерии, които ще бъдат сглобявани в "интелигентна, дигитална среда".

Dyson - известен със своите прахосмукачки без торбички, наред с други джаджи - започна своята вътрешна програма за батерии преди повече от десетилетие, целяща да ги направи по-устойчиви и енергийно плътни.

Освен новия завод, фирмата със седалище в Сингапур разкри и плановете си за създаване на центрове за научноизследователска и развойна дейност в Обединеното кралство и Филипините, които са част от петгодишния ѝ инвестиционен план на стойност 2,75 млрд. паунда (3,4 млрд. долара).

Компанията не уточни колко ще струва самият нов завод за батерии.

Изследователите в новия център във Филипините ще се фокусират върху изкуствения интелект и роботиката, наред с други области, и компанията заяви, че възнамерява да наеме допълнително 450 инженери.

Очаква се центърът за научноизследователска и развойна дейност в Бристол да "работи по набор от продукти, които се простират 10 години напред в бъдещето", заяви електронният гигант.

"Софтуерът, свързаността, изкуственият интелект и патентованите нови технологични батерии ще захранват следващото поколение технологии на Dyson", заяви основателят на компанията, милиардерът изобретател Джеймс Дайсън. /БГНЕС