Джабир Дерала: Антиевропейските сили в РСМ сеят омраза спрямо България

В РС Македония съществуват сили, които гледат на Изток и не искат страната ни да стане член на Европейския съюз също, както не искаха да се присъедини и към НАТО. Тази риторика е подтикната от пропагандата, която идва от Москва.

Вписването на българите в македонската Конституция е напълно нормално. Това ще отключи процеса на присъединяване на РС Македония към ЕС, където ще седим на една маса с България и ще решаваме проблемите.

Това заяви в интервю за БГНЕС известният македонски журналист, писател и продуцент Джабир Дерала.

Той отбеляза, че в РС Македония едни и същи политически, бизнес и медийни кръгове по всякакъв начин се противопоставят на евроатлантическия път на страната.

„В РСМ съществуват сили, които гледат на Изток и не искат страната ни да стане член на Европейския съюз също, както не искаха да се присъедини и към НАТО. Това са едни и същи структури, които не желаят РСМ да се приближи до евроатлантическата общност и да изпълни своите национални и стратегически интереси“, подчерта известният писател и новинар. Той посочи, че в страната има и немалък брой граждани, които са уплашени от пропагандата на тези сили, обединяващи бизнес, медии и НПО. „Напредъкът на РСМ се представя от тези сили като унищожаване на македонската идентичност и предателство на националните корени“, добави Дерала.

В същото време той подчерта, че македонското общество е отворено и миролюбиво. „То обаче е жертва на дългогодишната пропаганда на езика на омразата и на дезинформацията, които не са добре дошли“, каза журналистът.

В тази връзка той призна, че в македонските медии и социални мрежи се забелязва една антиевропейска, антизападна, а през последните години и антибългарска риторика.

„Тази риторика е подтикната от пропагандата, която идва и от Москва. Кремъл иска да попречи на РСМ да продължи по своя европейски път. Тази риторика, която вие съвсем заслужено регистрирате в нашите медии и социални мрежи, идва именно от онези кръгове, за които казах по-горе, че не желаят РСМ да бъде стабилна, членка на ЕС и да има добросъседски връзки с всички държави, включително и в България“, категоричен е Джабир Дерала.

В страната има едно голяма тихо мнозинство, което на иска да влезе в конфликт с тези кръгове, но има и интелектуалци, неправителствени организации и медии, които влизат в конфликт с тях. „Защото националистическият говор, подценяването на една нация или група не е приемливо, включително и от македонското общество“, подчерта известният журналист.

По отношение на проблемите между Скопие и София, Дерала заяви, че те „не са малки, нито едностранни, а са комплексни“.

„В РСМ, но и в България има групи, които работят, за да развиват тази антибългарска пропаганда у нас. На определена част от българския елит им е изгодно да има антибългарски сантимент в РСМ, за да не може Скопие да стана част от евроатлантическите структури и да стане добър съсед на България. За тях търканията са добре дошли“, посочи той.

Според него проблемите могат да се преодолеят с търпение и решителна борба срещу националистическите и антибългарските наративи.

„Можем с търпелива работа и убеждаване на гражданите да обясним, че добросъседството с България, а и с всички съседи на РСМ, носи само положителни неща за македонския народ. Това ще подобри положението на РСМ“, каза Дерала и подчерта, че „това няма по никакъв начин да навреди или унищожи македонската идентичност и език“.

Той определи вписването на българите в македонската Конституция като нещо напълно нормално. „Това ще доведе до отключване на процеса и силен шамар за кръговете, които не искат да видят РСМ като част от европейското семейство, където ще седим на една маса с България и ще решаваме проблемите“, заяви Дерала, който е убеден привърженик на идеята, че двата народа трябва да си подадат ръка в името на бъдещето. А историята: „Трябва да служи само за подобряване на живота, а не за влошаването на сегашните и бъдещите отношения“, категоричен е Дерала.

Допитванията до общественото мнение, които в момента показват, че голяма част от македонските граждани са против включването на българите в Конституцията много лесно могат да се променят в обратната посока. Защото голямото мнозинство също така иска РСМ да е част от ЕС. Само трябва да се промени пропагандното националистическо говорене. „Ако македонските граждани искат в ЕС и условието е да подадат ръка на българите, тогава мисля, че нещата са напълно ясни“, каза Джабир Дерала. /БГНЕС

-----------

Джабир Дерала е роден през 1967 г. в Тетово. Учи история на философията в Скопския университет, след което работи като журналист и редактор. Работи в редица вестници, радиа и телевизии. През последните години и политически анализатор, активист за човешките права и експерт по контрола над оръжията. Той е един от основателите на ЦИВИЛ – Център за свобода, както и главен редактор на тяхната медийна платформа. Дерала също така е бил продуцент на различни мултимедийни проекти, документални филми и фестивали. Работи и живее в Скопие.