Джафери към Ваймарската тройка: В момента няма необходимо мнозинство за конституционните промени

Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери се срещна с Ана Леерман, министър за Европа на Федерална република Германия, Лорънс Бун, държавен секретар, отговарящ за Европа в Съвета на министрите на Франция, и Шимон Шинковски вел Сенк, министър по европейските въпроси на Полша, във втория ден от тяхното посещение в Скопие.

По отношение на процеса на конституционни промени, които са предпоставка за отваряне на преговорните глави, Джафери заяви, че „в момента няма необходимото мнозинство в парламента за тяхното прилагане“.

Присъстващите на срещата изразиха различни гледни точки относно приемането на конституционните промени, но съгласието надделя за тяхното приемане, с изключение на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ. Същевременно Скопие поиска „повече подкрепа и гаранции“ от страна на европейските партньори за преговорния процес за недопускане на нови искания от страна на България.

На срещите присъстваха координаторите на парламентарните групи на СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ, ДСИ, Алианса за албанците, както и представители на политическите партии Алтернатива и БЕСА.

Джафери информира представителите на Франция, Германия и Полша за текущия процес на скрининг след приемането на условията за преговорната рамка миналата година, особено за пълното съответствие с позициите на външната политика и политиката на сигурност на ЕС, както и предприетите стъпки по отношение на Украйна.

Министър Бун изрази подкрепата, която съществува в Европейския съюз за процеса на разширяване. По думите ѝ тази променена реалност и прозорец от възможности, които се създават в момента, трябва да се използват максимално, имайки предвид факта, че следващата година ще се проведат европейските избори и те ще предизвикат известен застой, ако някои процеси не бъдат завършени до края на тази година.

Лирман заяви, че в този момент партийните интереси не трябва да надхвърлят стратегическите интереси на държавата, като повтори, че преговорната рамка, приета от страните-членки на ЕС, няма да се променя и е основата на преговорния процес на РСМ.

Шинковски вел Сенк подчерта 4 приоритета на бъдещото полско председателство на Съвета на ЕС, сред които ще бъде процесът на разширяване с конкретни дейности. /БГНЕС