Джафери се ангажира с конституционните промени и добросъседските отношения с България

Македонският премиер Талат Джафери потвърди ангажимента на Скопие за приемане на конституционните промени и спазване на договореностите с България и ЕС.

Джафери се срещна с посланика на България в страната Н.Пр. Ангел Ангелов, съобщи правителствената пресслужба.

Двамата подчертаха волята на Скопие и София за насърчаване на добросъседските отношения. Джафери и посланик Ангелов обсъдиха двустранното сътрудничество, както и поддържането на стабилността в регионален и по-широк европейски контекст. В тази насока беше подчертано значението на положителните примери за укрепване на взаимното доверие в интерес на гражданите.

На срещата двете страни потвърдиха политическата воля за прилагане на договорните отношения. В този контекст премиерът Джафери потвърди ангажимента на правителството за прилагане на конституционните промени в посока на продължаване на пътя на европейската интеграция на страната. Беше отбелязана взаимната необходимост от продължаване на политическия диалог на всички нива през 2024 г., независимо от изборите в РСМ и предстоящата ротация на кабинета в България.

Талат Джафери изтъкна като положителен пример в тази насока посещението на председателя на Народното събрание Росен Желязков през ноември миналата година.

Премиерът подчерта, че Северна Македония е "твърдо ангажирана с диалога между държавите, който води до приятелство и взаимно зачитане на достойнството", и изрази очакване Северна Македония и България да имат "възможността да си сътрудничат успешно в Европейския съюз след няколко години години, както правят сега, в рамките на НАТО". /БГНЕС