Джамбазки: Твърдението, че българският език е изкуствен, е нелеп опит за налагане на тезата на македонизма у нас

За поредно национално предателство по темата „Македония“ сигнализира българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки, съобщиха от пресцентъра на ВМРО. Става дума за нарочна статия, в която се налага лъжовната теза, че македонският език е книжовен, а българският - изкуствен. Твърдението е на Александър Кьосев, известен с безродната си антибългарска позиция и финансиран щедро от чужда фондация, според когото коминтерновските фалшификации са мит.

Ангел Джамбазки припомня безспорните исторически факти, които доказват лъжите, изречени от Кьосев. А именно - че българската писменост датира от XI век, а едно от културните средища на българската държава е именно Охрид.

„Явно хонорарите са поизтрили удобно някои исторически факти от главата на професора. За отделяне на „македонския език“ преди 1945 година не може да става и дума, тъй като в Македония има стотици български училища, а в Солун действа българска гимназия. Никъде преди 1945 година не се е изучавал „македонски език“. Напротив - българският е стълб за изграждането на националното самосъзнание от Охрид, през Солун до Люлебургаз.“, пише още съпредседателят на ВМРО.

ВМРО отново припомня думите на великия водач на Организацията Иван Михайлов в писмо да населението на Пиринска Македония от март 1990 година: „Македонска нация и език не съществуват. Това са измислици на фантазии като сръбската, за да използуват като аргументи пред хора, които не познават нито миналото, нито настоящето.“

Подобни „учени“, щедро финансирани от чужди фондации, не бива да имат своето място в българското обществено пространство. ВМРО категорично настоява да бъде преустановена практиката с предоставяне на трибуна на хора, които пропагандират лъжи и работят в ущърб на българския национален интерес. Такива хора посвоему могат да влязат само в графата на националните предатели, защото работят за чужди интереси. Ние ще продължим да се противопоставяме на всякакви опити за създаване на фалшиви новини по темата „Македония“, както и на прокарването на тезата на македонизма в България. /БГНЕС