Джасинда Ардърн с прощална реч пред парламента на Нова Зеландия

Бившият премиер на Нова Зеландия Джасинда Ардърн се оттегли от парламента, с което сложи край на кариерата си, белязана от съпричастно лидерство по време на криза, въпреки че се сблъска с нарастващи обиди онлайн.

Ардърн шокира Нова Зеландия, когато обяви по-рано тази година, че се оттегля от поста министър-председател и от политиката, заявявайки, че вече няма "достатъчно сили".

42-годишната Ардърн, която някога беше най-младата жена лидер в света, заяви в последната си реч пред парламента, че никога не е очаквала да заеме най-високия пост в страната.

"Това беше нещо средно между чувството за дълг да управляваш движещ се товарен влак... и това да бъдеш блъснат от него", пошегува се тя по време на прощалното си слово.

"И това вероятно е така, защото вътрешното ми нежелание да ръководя беше съчетано единствено с огромно чувство за отговорност."

Ардърн ръководи Нова Зеландия през природни бедствия, пандемията от Ковид-19 и клането в джамията в Крайстчърч през 2019 г., когато бял мъж уби 51 мюсюлмански поклонници.

"Тези истории и етапи остават запечатани в съзнанието ми и вероятно ще останат завинаги. Това е отговорността и привилегията на ролята на министър-председателя".

Ардърн посвети значителна част от речта си на изменението на климата, като призова политиците в страната да се обединят.

"Изменението на климата е криза. Тя е над нас", каза тя.

"Затова едно от малкото неща, за които ще помоля Парламента при напускането си, е да се откажете от политическите аспекти по отношение на изменението на климата."

Сега тя ще се посвети на изкореняването на онлайн екстремизма в рамките на проекта "Призивът на Крайстчърч", който създаде като министър-председател след нападението в джамията.

Гръмоотвод

Френският президент Еманюел Макрон, който взе участие в първата среща на върха по проекта Christchurch Call, заяви, че е обнадежден от факта, че Ардърн продължава да се бори с "терористичното и насилствено екстремистко съдържание онлайн".

Ардърн също така ще стане попечител на наградата Earthshot на принц Уилям, която търси решения на най-неотложните екологични предизвикателства на планетата.

Въпреки блестящата си репутация на международната сцена - през 2020 г. тя украси корицата на списание "Тайм" - Ардърн далеч не се радва на масово възхищение у дома.

С напредването на премиерския си мандат тя се превърна в притегателен център за онлайн обиди и редовно беше обект на публикации в социалните медии, изпълнени с насилие и сексистки език.

Според неотдавнашно проучване на Окландския университет, Ардърн е била обект на 50 пъти повече обиди онлайн от всяка друга високопоставена личност в Нова Зеландия.

По-рано тази година новозеландец беше осъден да прекара повече от година в затвора, след като я заплаши с убийство.

Но Ардърн не пожела да обвини тези нападки за оставката си, а вместо това подчерта желанието си да прекарва повече време с малката си дъщеря Неве. /БГНЕС

Уелингтън / Нова Зеландия