Дъжд, активисти и японец не можаха да спрат Гришо на старта на Уимбълдън

Григор Димитров се класира убедително за втория кръг на Откритото първенство на Великобритания. Поставеният под №21 българин победи с 6-1, 6-2, 6-1 квалификанта Шо Шимабукуро (Япония). Срещата беше прекъсвана на два пъти заради дъжд и веднъж от екоактивисти, които протестираха срещу лицензирането и производството на нови изкопаеми горива от британското правителство. Нищо обаче не бе в състояние да спре Гришо.

Шимабукуро стигна до две възможности за пробив още в първия гейм. Григщор обаче ги отрази и спечели подаването си. На свой ред българинът успя да пробие за 3-1, след това още веднъж за 5-1. И точно, когато Димитров сервираше за сета над Лондон за пореден път заваля. Двубоят бе прекъснат и подновен след около един час. Гришо бе перфектен и затвори сета - 6-1 за 23 минути игра.

При 1-0 за Гришо във втория сет двама активисти от Just stop oil нахлуха на корта и разпиляха части от пъзел и оранжеви конфети по корта, след което седнаха на земята. Докато охраната се опитваше да ги изведе, над "Ол Инглънд Клъб" пак се смрачи и от небето се изсипа дъжд, който накара състезателите да се приберат в съблекалнята. При новото подновяване на играта Димитров проби още веднъж за 5-2, а след това на собствен сервис затвори втората част с 6:2.

Българинът започна убедително и третата част и поведе с 2-0. След 2-1 Григор спечели четири поредни гейма, а с това и мача.

Това беше победа №80 за Димитров в мач номер 130 турнирите от Големия шлем.

Българинът ще играе във втория кръг срещу Федерико Кория от Аржентина или Иля Ивашка от Беларус. /БГНЕС