Джеф Готлиб: Най-острият макроикономически проблем сега е инфлацията

Наблюдаваме доста неща, които вероятно ще променят развитието на глобалната икономика.


Преживяхме пандемията от COVID, но имаме руска война в Украйна и напрежение в Китай. Финансова система на базата на ниски лихви и бизнес стратегията се въртеше върху тези ниски лихви. Имаме промени в Югоизточна Азия и цените на енергията бяха на база на изкопаемите горива от Русия. Има важни последствия както за тези, които вземат решения в политиката, така и за частния сектор. Това са въпроси, които стоят пред нас като хора, вземащи политически решения. Обсъждането на проблемите не е достатъчно, те трябва да бъдат решени.

Това заяви Джеф Готлиб, старши регионален представител на Международния валутен фонд (МВФ) за Централна, Източна и Югоизточна Европа, предаде репортер на БГНЕС.

"Най-острият макроикономически проблем сега е инфлацията", подчерта Джеф Готлиб, но добави, че шоковете се нормализират, а по отношение на веригите на доставки нещата също се уталожват.

Той отбеляза, че затягането на коланите е много по голямо, отколкото при голямата финансова криза. "Имаме намаление на кредитите заради инфлацията, забавяне на икономическия растеж и затягането на паричната политика закова очакванията по отношение на инфлацията", допълни старши регионалният представител на МВФ за Централна, Източна и Югоизточна Европа.

Готлиб посочи, че като говорим за някои от рисковете, по-голямата част от глобалната икономика стои стабилно и се откриват работни места, като уточни, че безработицата в Америка не е голяма.

Той коментира, че прогнозите за глобалната и европейската икономика са лихвите да стоят високи за по-дълго време, като добави, че няма затягане на фискалната политика през 2023 г., но през 2024 г. има малко затягане.

"Безработицата ще се увеличава, но умерено", каза още Готлиб.

Той подчерта, че когато става въпрос за таргети на инфлацията, в повечето банки, в които няма фиксиран обмен, таргетите не са толкова високи. Готлиб отбеляза, че тук има доста несигурност и обясни, МВФ има най-малките прогнози за средносрочен растеж от десетилетия.

Старши регионалният представител на МВФ за Централна, Източна и Югоизточна Европа обърна внимание, че има намаление на населението и геоикономическа фрагментация. "По-трудни за решаване стават проблемите с демографията и със зеления преход", съобщи той.

Готлиб обърна внимание на рискове, като поясни, че е възможно прогнози да са прекалено песимистични – например, войната може да приключи, ситуацията между САЩ и Китай, ако се реши, ще има много бързи положителни ефекти, и пр. Все пак той допълни, че заплатите са по-костеливи, отколкото цените, и в този процес много малка е положителната разлика и има много стегнати пазари на труда, като уточни, че няма да е изненадващо ако в тази ситуация се увеличават цените. /БГНЕС