Джей Кей Роулинг се противопостави на закон за престъпления от омраза

Джей Кей Роулинг предизвика полицията да я арестува, тъй като се противопоставя на новото законодателство за престъпления от омраза, което току-що влезе в сила в Шотландия.


Новите закони влязоха в сила на 1 април и обявиха за престъпление "разпалването на омраза" въз основа на възраст, увреждане, религия, сексуална ориентация, транссексуална идентичност или интерсексуалност. Лицето извършва престъпление, ако предава материали или се държи по начин, "който разумен човек би сметнал за заплашителен или обиден", с намерението да подбуди омраза въз основа на една от тези характеристики. Ще бъдат въведени отделни закони за борба с женомразството като специфично престъпление, съобщи NME.

Роулинг разкритикува новото законодателство в дълга публикация в социалната мрежа X, в която изброи и нападна множество транссексуални жени заради това, че законно притежават защитен статут.

"В момента съм извън страната, но ако това, което съм написала тук, се квалифицира като престъпление според условията на новия закон, очаквам с нетърпение да бъда арестувана, когато се върна в родината на шотландското просвещение", написа тя.

Писателката допълни, че "свободата на словото и убежденията са на изчезване в Шотландия", ако това, което тя определя като "точно описание на биологичния пол", се "счита за престъпление".

Първият министър на Шотландия Хъмза Юсеф обаче се обърна към "дезинформацията", разпространявана по отношение на законопроекта, особено от джендър-критичните групи, като заяви, че съществува "тройно заключване" на защитата на словото - изрична клауза за свободата на словото, защита за "разумни" действия на всяко обвинено лице и съвместимост на закона с Европейската конвенция за правата на човека.

Миналия месец Роулинг беше докладвана на полицията заради обвинения в трансфобски обиди, след като заяви, че телевизионната водеща Индия Уилоуби, която беше спомената в днешната публикация на авторката на „Хари Потър“, "не е станала жена" и "консумира женомразка мъжка фантазия за това какво е жената".

Уилоуби заяви, че думите на Роулинг са "в нарушение както на Закона за равенството, така и на Закона за признаване на пола", а по-късно написа в X, че това е регистрирано като инцидент, който не е свързан с престъпление от омраза. В отговор Роулинг заяви, че "полицията ще бъде много заета".

Авторката се сблъска с ответна реакция заради редица забележки, които бяха възприети като трансфобски, датиращи от 2020 г. Звездите от "Хари Потър" Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт се изказаха срещу нейните възгледи и защитиха транссексуалните жени и мъже.

Редица актьори застанаха в защита на Роулинг, включително Евана Линч, Хелена Бонъм Картър и Джим Броудбент.

През октомври Роулинг заяви, че "с удоволствие" би отишла в затвора, вместо да нарича транссексуалните жени "жени"./БГНЕС