Джейми Лий Къртис посвети "Оскара" си на транссексуалната си дъщеря

Джейми Лий Къртис заяви, че ще посвети своя Оскар на хората "то/тях" в подкрепа на транссексуалната си дъщеря.

Звездата от "Всичко навсякъде наведнъж" заяви, че статуетката се е "настанила" вече в дома ѝ и че е била "много развълнувана от цялото нещо".

Къртис спечели "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля за ролята си в многосюжетния трилър, режисиран от Даниел Кван и Даниел Шайнерт, на 95-ата церемония по връчване на наградите "Оскар".

Говорейки за наградата си в американската новинарска програма Today, тя каза: "В подкрепа на дъщеря ми Руби, аз ги накарах да бъдат то/те. Просто ще ги наричам така и те се справят чудесно. Те се настаняват в света ни".

Тя продължи: "В живота си никога не съм мислила, че ще имам тези няколко дни и съм много трогната от всичко това".

В разговор зад кулисите след победата си Къртис заяви, че въпросът за превръщането на категориите на "Оскар"-ите в полово неутрални е "сложен", като същевременно потвърди позицията си като майка на транссексуално дете.

Обръщайки се към "по-големия" въпрос за приобщаването, тя каза: "Как да включиш всички, когато има двоичен избор? Като майка на транссексуална дъщеря разбирам това и все пак, за да се премахне категорията за пола - опасявам се, че ще се намалят възможностите за повече жени актриси, което също е нещо, над което работя усилено".

По-рано Къртис обяви, че през 2021 г. е "наблюдавала с удивление и гордост как нашият син се превърна в дъщеря ни Руби"./БГНЕС