Джейми Лий Къртис със „Златен лъв“ за цялостно творчество

Холивудската актриса Джейми Лий Къртис ще получи наградата "Златен лъв" за цялостно творчество на 78-ия Международен филмов фестивал във Венеция през септември, съобщиха организаторите за Ройтерс.

Последният филм на Къртис „Halloween Kills“ ще бъде показан по време на фестивала, насрочен за 1-11 септември. Прожекцията ще бъде извън състезателната програма. Световната му премиера ще бъде през октомври. Филмът е продължение на филма на ужасите „Хелоуин“ от 1978 г. на режисьора Джон Карпентър, в когото Джейми Лий Къртис дебютира. В него тя играе детегледачка Лоури Страуд, която се изправя срещу серийния убиец Майк Майерс.

Сред хитовите заглавия, в които актрисата играе, са „Истински лъжи“ и „Риба, наречена Уанда“.

В специално изявление 62-годишната Къртис заяви, че не може да повярва, че е била на екрана толкова дълго, за да спечели награда за цялостно творчество. Тя заяви, че е чест да получи наградата в момент, когато излиза продължението на първия й филм.

Директорът на фестивала Алберто Барбера заяви, че кариерата на Къртис от четири десетилетия, написването на детска книга и ангажирането с благотворителност я поставя сред „онази малка група холивудски актьори, която най-добре отразява качествата, които са душата на световната филмова индустрия и нейното наследство“.

Сред наградените със „Златен лъв“ за цялостно творчество са имена като Тилда Суинтън, Педро Алмододовар и Ванеса Редгрейв. /БГНЕС