„Джеймс Уеб“ откри странна планета

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" е заснел изображения на кафява планета джудже, която излъчва странен червен цвят, съобщи „Giant Freakin Robot“.

Новото устройство с висока мощност снима дълбокия космос от седмици насам, давайки на света и на астрономите по-подробен поглед към далечни планети и звезди. С помощта на инструментите JWST NIRSpec и MIRI екзопланетата получи най-добрия си поглед досега и учените откриха, че тя е обвита в облаци от силикатни зърна, подобни на пясък. Първоначално планетата е открита през 2016 г., но сега е получен много по-подробен поглед върху нея. Тя е известна като VHS 1256 b и се намира на 72 светлинни години от нас в съзвездието Корвус.

Чуждата планета, известна като VHS 1256 b, е така нареченото "кафяво джудже". Така се наричат планети, които не са достатъчно големи, за да се възпламенят в звезди, но са прекалено големи, за да се считат за нормални планети. Всъщност тази планета е 20 пъти по-голяма от Юпитер. Кафявите джуджета не изгарят водород като повечето други планети, но произвеждат собствена светлина и топлина чрез изгаряне на деутерий. Астрономите смятаха, че червеникавото сияние на планетата се дължи на атмосферата, за която сега е установено, че е дива и неспокойна, тъй като се сменят различни газове. Астрономите са открили в атмосферата на планетата вода, метан, въглероден оксид, въглероден диоксид, натрий и калий.

Странното е, че събраните данни установяват, че VHS 1256 b е доста малка за кафяво джудже. Освен това тя се завърта на 360 градуса около Слънцето, което отнема около 17 000 години.

В момента тази нова непозната планета се проучва допълнително и за резултатите от нея се пише нова статия. Предварително изявление за откритията, направени от космическия телескоп "Джеймс Уеб", е достъпно на адрес arXiv.org.

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" работи вече от декември 2021 г. Досега телескопът е заснел някои доста завладяващи изображения. Наскоро той засне Юпитер и показа червените петна на планетата в по-зашеметяващи детайли. Видяхме по-ясно заснет дълбокия космос, а сега и този нов подробен поглед към това кафяво джудже. Надяваме се, че научната общност ще продължи да споделя тези изображения с обществеността, дори и да открие нещо много по-тревожно. Със сигурност заслужаваме да знаем дали в дълбокия космос има друг живот. /БГНЕС