Джевдет Чакъров: На този етап, форматът на управление е ПП-ДБ и ГЕРБ

ДПС е диалогична и демократична партия, с Делян Пеевски сме равнопоставени. Ахмед Доган е почетен председател и в устава на партията е описано какви са неговите задължения.

Това заяви Джевден Чакъров, който дели лидерската позиция в ДПС заедно с Делян Пеевски след решението на XI Национална конференция на движението.

Добре, че България има такъв политик и визионер, каза Чакъров пред бТВ във връзка с участието на почетния председател на движението в управлението на партията.

С него се виждаме, колкото е необходимо. Обсъждаме политически въпроси, уточни Чакъров.

Всичко е нормално, благодарим му за посланията, отговори Джевдет Чакъров, запитан за отсъствието на Доган от конгреса на ДПС преди седмица.

Сегашните реалности предполагат адекватни и мъдри решения, каза Чакъров и отказа да отговори на въпроса дали и сега е като в неотдавнашното минало, когато Ахмед Доган разпределя порциите в държавата.

Няма какво да се връщаме към теми, коментирани многократно. Има ново колективно начало в лицето на двама председатели. Ясно е записано всичко, няма какво да коментираме, заяви Чакъров.

Като съпредседател на ДПС той поема външнополитическите отношения в партията: Познавам много от хората в изпълнителната власт на европейско ниво, познавам и много лидери.

В отговор на въпроса какво мислят в АЛДЕ затова, че другият съпредседател – Делян Пеевски, е санкциониран от две държави – и от Великобритания и от САЩ, Чакъров не отговори. Той каза, че няма информация Пеевски да има забрана да посещава Турция и заяви, че в бъдеще двамата ще направят визита в съседната страна.

Всякакви опити за внушение за надделяване, са несъстоятелни. Ние ще работим заедно. Имаме много добър синхрон и следващите стъпки на ДПС ще са в надграждане, коментира сълидерството си с Пеевски Джевдет Чакъров.

По думите му ДПС е фактор на стабилност. Относно настоящето управление на страната и предстоящата ротация, той каза: Двата основни субекта в сглобката – ПП-ДБ и ГЕРБ, трябва да направят своя анализ. Ние следим нещата и призоваваме за разум.

Имаме много кадри с експертиза, но нека да видим как ще се реши въпросът с правителството, каза Чакъров относно постовете в регулаторите, където ДПС има интерес да влезе.

Не искаме ДПС да бъде включено в коалиционното споразумение, не искаме министри, каза още той и уточни: На този етап, официално, това е форматът на управление на страната – ПП-ДБ и ГЕРБ.

Това, че с ГЕРБ ни съвпадат позициите, не означава нещо друго, добави съпредседателят на ДПС. /БГНЕС