Джил Байдън е на посещение в Кения

Първата дама на САЩ Джил Байдън пристигна в Кения, започвайки посещение, целящо да насочи вниманието към най-тежката суша, засягала от десетилетия Африканския рог.

Пет поредни сезона на слаби валежи доведоха до смъртта на милиони животни, унищожиха реколтата и изложиха на риск от глад около 22 милиона души в Етиопия, Кения и Сомалия, като прогнозите са, че и шестият сезон ще бъде суров.

Байдън пристигна в Кения от Намибия в рамките на обиколка в две държави, насочена към задълбочаване на връзките с континента, който се превърна в ново дипломатическо бойно поле след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

Първият високопоставен служител на Белия дом, който пътува до региона, откакто съпругът ѝ президентът Джо Байдън дойде на власт, посещението на 71-годишната професорка от общинския колеж ще се фокусира и върху овластяването на жените и младежите, предаде АФП.

Целта на обиколката е да се доразвият резултатите от срещата на върха между САЩ и африканските лидери във Вашингтон в края на миналата година, на която президентът Байдън заяви, че страната му е "изцяло готова" за подкрепа на континента.

По време на посещението си в Намибия Байдън заяви, че Съединените щати са се ангажирали да помогнат на африканските държави да получат по-силен глас в ООН и други международни органи.

"Ангажираме се да направим така, че африканските страни не само да имат глас в организации като Съвета за сигурност на ООН и Г-20, но и да бъдат оценявани като равностойни партньори", заяви Джил Байдън по време на обяд във Виндхук в четвъртък.

Това е първото пътуване на Байдън до Африка в качеството ѝ на първа дама на Съединените щати./БГНЕС

Вашингтон / САЩ