Джилас към Меркел: Вземете Вучич със себе си, след като напускате политиката

Лидерът на сръбската опозиционна Партия за свобода и правосъдие (ПСП) Драган Джилас каза днес на германския канцлер Ангела Меркел, че „би било честно сега, когато напуска политиката, да го вземе със себе си Александър Вучич, защото го доведе на власт и постоянно го държи на власт ", съобщава агенция Бета.

„ Меркел е историческа личност, която отбеляза епоха на Германия и Европа. Много неща ще останат след нея, но Орбан, Янша и Вучич също ще останат като наследство. С негова подкрепа той дойде на власт, тя го доведе на власт“, каза Джилас пред сградата на президентството на Сърбия, където се обърна към журналистите във връзка с насрещния иск срещу него от президента Вучич.

Джилас посочи, че тогавашният президент Борис Тадич в присъствието на Меркел отказал да изтегли полицията от Северно Косово, но, както подчерта, Вучич приел това, след което изтегли съдилищата и направи много други неща.

Според него „в замяна Меркел и по -голямата част от Европа не виждат разрушаването на институциите, демокрацията, свободата в Сърбия“.

Джилас каза, че очаква социалдемократите да спечелят изборите в Германия, ново германско правителство, "което наистина ще се занимава с цяла Европа и с региона".

„ Да излезем от лицемерната връзка. Ако наистина искате този регион и Сърбия да бъдат част от Европейския съюз, нека работим заедно. Ако не искате, спрете приемането на докладите на Европейската комисия, след като няма последствия за тези, които нарушават всички европейски норми“, добави Джилас, преди пристигането на канцлера Ангела Меркел в Белград днес./БГНЕС