Джиро д'Италия 2022 стартира от Будапеща

105-то издание на една от трите най-престижни колоездачни обиколки – Джиро д'Италия, ще стартира на 6 май в столицата на Унгария Будапеща. Повечето от най-изявените колоездачи в света ще направят три етапа в Унгария, преди да се пренесат в Сицилия на 10 май, а последният 21-ви етап ще бъде на 29 май във Верона.

Стотици се появиха на официалната презентация преди 105-то издание на Джирото.

Миналогодишният шампион Еган Бернал няма да участва в надпреварата, след като претърпя много тежка катастрофа в края на януари. Колумбиецът се удари с колелото си в спрял автобус с 50 километра в час по време на тренировка в родината си, като получи 20 различни фрактури по цялото си тяло има и имаше сериозна опасност да остане парализиран. Бернал обаче се възстанови бързо и не е изключено да се завърне в спорта още преди края на годината.

На Джирото няма да участват и двамата най-силни състезатели в трите големи тура през последните години - Тадей Погачар и Примож Роглич. Словенците спечелиха пет от последните шест издания на Тур дьо Франс и Вуелта а Еспаня, но няма да карат в Италия, за да съсредоточат подготовката си за Обиколката на Франция.

Еган Бернал триумфира миналата година, но няма да защитава трофея си.

В тяхно отсъствие за основен фаворит е сочен еквадорецът Ричард Карапас. Колоездачът на Инеос спечели Джирото през 2019, а преди година триумфира със златото от Олимпийските игри в Токио. Голям плюс за 28-годишния Карапас е, че той ще има подкрепата на много силни съотборници в Инеос, които ще съсредоточат усилия за успех на еквадореца.

С шанс за титлата е и британецът Саймън Йейтс, който през 2018-та година носи розовата фланелка в продължение на 13 етапа, но не издържа на напрежението в края, а преди година завърши трети. Другите фаворити на букмейкърите са Жоао Алмейда (Португалия, Тийм UAE), Том Дюмолен (Нидерландия, Джъмбо-Виста, шампион от 2017) и Ромен Барде (Франция, DSM).

Ричард Карапас е основен фаворит за титлата тази година.

Джиро д'Италия 2022 ще е истинско предизвикателство за катерачите, като организаторите са предвидили над 50 километра положителна денивелация и едва 26,6 километра бягания по часовник. Най-тежките етапи според експертите ще бъдат четвъртият – 172-километрова отсечка по вулкана Етна, 202-километровият етап 16 в Мортироло и трите безпощадни изкачвания в Доломитите, които организаторите са оставили за десерт в предпоследния етап.

Общо колоездачите ще трябва да преминат 3410 километра в периода 6-29 май, като ще започнат със 195-километрова отсечка между Будапеща и Вишеград. /БГНЕС