Джо Байдън номинира Аджай Банга за ръководител на Световната банка

Президентът Байдън обяви, че Съединените щати номинират за президент на Световната банка Аджай Банга - бизнес лидер с богат опит в ръководенето на успешни организации в развиващите се страни и в създаването на публично-частни партньорства за решаване на проблемите на финансовото приобщаване и изменението на климата.

Аджай Банга

"Аджай е уникално подготвен да ръководи Световната банка в този критичен момент от историята. Той е прекарал повече от три десетилетия в изграждането и управлението на успешни глобални компании, които създават работни места и внасят инвестиции в развиващите се икономики, както и в ръководенето на организации в периоди на фундаментални промени. Той има доказан опит в управлението на хора и системи и в партньорството с глобални лидери по целия свят за постигане на резултати”, се казва в изявлението на Байдън, публикувано на сайта на Белия дом.

Банг има изключително важен опит в мобилизирането на публично-частни ресурси за справяне с най-неотложните предизвикателства на нашето съвремие, включително изменението на климата. „Израснал в Индия, Аджай има уникална перспектива за възможностите и предизвикателствата, пред които са изправени развиващите се страни, и за това как Световната банка може да изпълни амбициозната си програма за намаляване на бедността и разширяване на просперитета", се казва още в текста.

Кой е Аджай Банга?

Понастоящем Аджай Банга заема длъжността заместник-председател на General Atlantic (американска компания за дялово участие, която предоставя капитал и стратегическа подкрепа на глобални развиващи се компании, със седалище в Ню Йорк – бел. ред.). Преди това е бил президент и главен изпълнителен директор на Mastercard, като е ръководил компанията в процеса на стратегическа, технологична и културна трансформация.

По време на кариерата си Аджай се превръща в глобален лидер в областта на технологиите, данните, финансовите услуги и иновациите за приобщаване. Той е почетен председател на Международната търговска камара, като изпълнява длъжността председател в периода 2020-2022 г. Той е също така председател на Exor и независим директор в Temasek. Става съветник на фонда на General Atlantic, насочен към климата, BeyondNetZero, при създаването му през 2021 г. Преди това е бил член на управителните съвети на Американския червен кръст, Kraft Foods и Dow Inc. Аджай е работил в тясно сътрудничество с вицепрезидента Камала Харис като съпредседател на Партньорството за Централна Америка. Той е член на Трилатералната комисия, попечител-основател на Форума за стратегическо партньорство между САЩ и Индия, бивш член на Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай и почетен председател на Американската фондация за Индия.

Той е съосновател на Института за киберготовност, заместник-председател на Икономическия клуб на Ню Йорк и е член на Комисията на президента Обама за повишаване на националната киберсигурност. Бил е член на Консултативния комитет по търговска политика и преговори към президента на САЩ.

Аджай е удостоен с медала на Асоциацията за външна политика през 2012 г., с наградата "Падма Шри" от президента на Индия през 2016 г., с почетния медал "Елис Айлънд" и с наградата за глобално лидерство на Бизнес съвета за международно разбирателство през 2019 г., както и със звездата за обществена дейност "Почетни приятели на Сингапур" през 2021 г. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ