Джо Байдън пристигна в Брюксел, за да изпрати на Путин ясно послание за единството на Запада

Президентът на САЩ Джо Байдън кацна в Брюксел, за да изпрати на Владимир Путин послание, че пред лицето на руската инвазия в Украйна западният съюз е по-силен от всякога след края на Студената война.

Байдън има натоварена програма за пътуването си до белгийската столица: Денят му ще започне сутринта с извънредна среща на върха на НАТО, която ще бъде последвана от среща на Групата на седемте (Г7) и ще завърши с присъединяване към колегите му от ЕС в сградата на Европейския съвет.

Извънредното съвпадение на трите срещи на високо равнище е в отговор на влошаващата се ситуация в Украйна, където руското настъпление е спряло, но броят на жертвите продължава да расте, а градовете са обстрелвани и бомбардирани. Обсадата на Мариупол предизвика осъждане от страна на международната общност, като официален представител на ООН я определи като "адска" и "отчаяна", съобщава „Евронюз”.

Самият Байдън предупреди, че Путин може би обмисля да прибегне до биологични и химически оръжия, за да ускори военната кампания - сценарий, който би отворил опасна и непредсказуема глава в продължаващата вече месец война.

ЕС вече работи по нов "масивен" набор от санкции, ако тези оръжия, които са забранени от международното право, в крайна сметка бъдат използвани, заяви служител на ЕС, пожелал анонимност.

Според съветника по националната сигурност Джейк Съливан, посещението на Байдън има за цел да засили отговора на САЩ на "три критични фронта": да се оборудва Украйна с военна техника, да се наложат по-големи разходи на Русия и да се укрепи западният съюз.

"Ние сме готови и ангажирани с това толкова дълго, колкото е необходимо", заяви Съливан по време на брифинг за медиите.

Белият дом постави блока в затруднено положение, след като въведе пълна забрана за внос на руски изкопаеми горива - най-доходоносния сектор на Кремъл. По-рано тази седмица министрите на външните работи на ЕС не успяха да постигнат споразумение за подобна забрана на нефтени продукти поради разногласия между държавите членки.

Остава да видим дали Байдън ще повдигне чувствителната тема за забраната на енергоносителите, която на отбори раздели държавите членки.

"За Байдън ще бъде добре да се запознае сам с тези различни гледни точки", каза служител на ЕС.

С влизането си в сградата на Европейския съвет в четвъртък следобед Джо Байдън ще стане първият президент на САЩ, който ще участва физически в среща на върха на ЕС.

Другите лидери от Г-7 - премиерът на Канада Джъстин Трюдо, на Великобритания Борис Джонсън и на Япония Фумио Кишида - не са получили покана да се присъединят, въпреки че също летят за Брюксел, за да присъстват на срещата на Г-7. /БГНЕС

Брюксел / Белгия