Джо Байдън с първо обръщение към нацията

Президентът Джо Байдън заяви, че се надява, че Америка може на този 4 юли да „отбележи независимостта си“ от COVID-19, ако повече хора се ваксинират.

В първото си обръщение към нацията след встъпването си в длъжност, той заяви, че ще нареди на отделните щати да направят възможно всички желаещи да имат достъп до ваксините след 1 май.

Настоящите мерки дават приоритет на по-възрастните хора и тези с влошено общо здравословно състояние.

Американският президент отправи посланието си точно една година след като разпространението на коронавируса беше класифицирано като пандемия. До момента в САЩ са загинали половин милион души.

Миналия март всички големи спортни събития в САЩ бяха отменени, а малко след това актьорът Том Ханкс обяви, че се е заразил по време на снимки в Австралия. Тогавашният президент Доналд Тръмп спря пътуванията от Европа и също така изрази надежда, че САЩ ще бъдат отворени отново за Великден 2020 година.

В речта си президентът Байдън също подчерта важна дата в календара, когато американците ще могат да празнуват със семействата си отново.

„Ако направим това заедно, до 4 юли има голяма вероятност вие, вашето семейство и приятели да се съберете във вашия двор и да отпразнувате Деня на независимостта“, каза Байдън.

Той добави, че страната ще може не само да празнува 4 юли като Ден на независимостта, но и като "денят на независимостта от този вирус".

Мобилните екипи ще ваксинират местни общности, за да осигурят ваксинации в недостатъчно обслужвани и достъпни райони, обеща американският президент.

Байдън си постави за цел 100 милиона ваксинации до 100-ия ден на управлението си, но сега заяви, че тази цел ще бъде постигната на 60-ия ден.

Въпреки добрите новини той предупреди, че „борбата с вируса далеч не е приключила“.

Той призова хората да поддържат мерките за социално дистанциране, да мият ръцете си редовно и да носят маски.

"Победата срещу вируса и връщането към нормалното зависят само от националното ни единство", каза той.

Американският президент осъди "жестоките престъпления от омраза", извършени срещу американците от азиатски произход след началото на пандемията и настоя това да спре.

"Твърде често сме се обръщали един срещу друг", каза Байдън, определяйки престъпленията от омраза като не-американски.

Правозащитници твърдят, че разпространението на дискриминацията срещу американците от азиатски произход е била подхранвана от говоренето за "китайския вирус" на бившия президент Доналд Тръмп./БГНЕС, АФП, Би Би Си