Джо Байдън ще работи с републиканците и ще се кандидатира за президент

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с лидерите на Републиканската и Демократическата партия, за да "обсъдят как можем да работим заедно до края на тази година" след пътуването си до Индонезия за Г-20. Той заяви това в речта си ден след изборите за членове на двете камари, предаде АА.

"Мисля, че това беше един добър ден за демокрацията", каза Байдън, визирайки изборите във вторник, на които републиканците не успяха да се наложат.

"Нашата демокрация беше подложена на изпитание през последните години, но с гласовете си американският народ се произнесе и доказа още веднъж, че демокрацията е това, което сме ние", каза той.

Президентът на САЩ каза още, че "избирателите все още са разочаровани", но добави, че администрацията му "едва сега започва".

"Оптимист съм за това, че обществеността ще приеме още по-оптимистично това, което сме направили", каза той.

"Демократите имаха силна вечер", каза Байдън. "Докато пресата и социолозите предричат гигантска червена вълна, това не се случи".

Запитан дали обмисля да се кандидатира за президент през 2024 г., Байдън заяви: "Намерението ни е да се кандидатираме отново, независимо от резултата на тези избори".

Той заяви, че ще потвърди дали ще се кандидатира "в началото на следващата година".

Връзките на Илон Мъск с чужди държави са "заслужаващи" внимание, на фона на въпросите относно придобиването на дял в Twitter от Саудитска Арабия като част от грандиозното изкупуване, заяви също така в речта си Джо Байдън.

"Мисля, че сътрудничеството и/или техническите отношения на Илон Мъск с други държави заслужават да бъдат разгледани", каза Байдън, отговаряйки на въпрос на репортер след дълга пауза.

"Независимо дали той прави нещо неуместно или не, аз не предполагам, че... Това е всичко, което ще кажа", каза той.

Миналия месец се появиха съобщения, че администрацията на Байдън обмисля проверка на националната сигурност на придобиването на Twitter от Мъск за 44 млрд. долара, отчасти заради ключова група инвеститори, които подкрепят изкупуването.

Сред инвеститорите са принц Алуалид бин Талал от Саудитска Арабия и държавният инвестиционен фонд на Катар.

Двама американски сенатори призоваха за проверка на сделката за Twitter, за да се предотврати достъпът на платформата до информация за потребителите, която може да застраши активисти за човешки права и критици на саудитското правителство.

Трябва да сме загрижени, че саудитците, които имат ясен интерес да потискат политическото слово и да влияят на политиката на САЩ, сега са вторият по големина собственик на голяма платформа за социални медии", заяви сенаторът от Кънектикът Крис Мърфи.

Мъск също така заема публична позиция, която се смята за благоприятна за Владимир Путин, въпреки нахлуването на Русия в Украйна - по-специално като повтаря гледните точки на руския президент относно конфликта.

Той също предложи самоуправляващият се остров Тайван да стане част от Китай - позиция, приветствана от китайските официални лица, но дълбоко разгневила тайванските служители.

Критиците изтъкват индустриалните връзки, които свързват Мъск с Китай, който има все по-обтегнати отношения с Вашингтон.

Компанията за електрически автомобили Tesla на магната е увеличила производството си до рекордни нива в китайския си завод в Шанхай. /БГНЕС, АФП

Той заяви, че ще потвърди дали ще се кандидатира "в началото на следващата година". /БГНЕС