Джо Байдън: Америка се завърна

Съюзът между САЩ и Европа съществува и ще продължи да бъде „ключов“, заяви в речта си пред Мюнхенската конференция по сигурността президентът Джо Байдън.

„Изпращам ясно послание на света. Америка се завърна. Трансатлантическият алианс се върна", каза той в своето обръщение.

Байдън призова европейските съюзници да се обединят, за да се справят със силните политически и икономически предизвикателства от страна на Китай.

"Трябва да се подготвим заедно за дългосрочна стратегическа конкуренция с Китай", каза той.

Трябва да гарантираме, че ползите от растежа се споделят широко и справедливо, а не само от няколко държави. Можем да се противопоставим на икономическите злоупотреби и принуда на китайското правителство, с които подкопава основите на международната икономическа система, заяви американският държавен глава

Той увери участниците в конференцията, че САЩ са посветени на осигуряването на безопасността на своите съюзници в НАТО в рамките на чл. 5 от устава на организацията, съгласно който нападение срещу една от държавите-членки означава атака срещу целия блок.

Байдън призова световните лидери да се справят и с „дестабилизиращите действия“ на Иран.

Вашингтон е готов да възобнови участието си в преговорите по ядрената програма на Иран във формат „пет плюс един“ (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия). /АФП и ТАСС