Джоди Фостър със "Златна палма" на кинофестивала в Кан

Американската филмова актриса Джоди Фостър получи Златна палма за цялостно творчество на фестивала в Кан. Церемонията по връчването на престижната награда се проведе днес във Фестивалния дворец на филмовата столица на Лазурния бряг.

Фостър получи безценния трофей от испанския режисьор Педро Алмодовар.

„Вие сте възнаградени за вашата изключителна и талантлива служба на Десетата муза“, каза Тиери Фремо, генерален директор на фестивала. Американската актриса е деветият победител в историята на наградата.

Преди това лаурети на наградата са кинотворци, чиито имена отдавна са влезли в залата на славата на световното кино като Жана Моро, Бернардо Бертолучи, Джейн Фонда, Жан-Пол Белмондо и Ален Делон. Фостър е актриса от друго поколение, но професионалният й път е не по-малко поразителен от биографиите на майсторите.

"Фестивалът напълно промени живота ми, дължа му много", каза Фостър в Кан. "Фактът, че творците в киното са толкова почитани тук прави наградата още по-скъпа за мен”, каза актрисата при получаването на приза.

Ролята, която променя живота й е в драмата на Мартин Скорсезе "Шофьор на такси" (Taxi Driver, 1976). Джоди не е първият избор на режисьора - първоначално тя е предложена на Мелани Грифит, която по това време е на 17 години. Но въпреки това Скорсезе решава да даде тази важна роля в трилъра на 12-годишната Фостър, която вече е участвал в един от неговите филми./БГНЕС, ТАСС