Джоди Фостър: Жените над петдесет години не познават себе си

Джоди Фостър се появява на една от кориците на новия брой на списание Elle, посветен на жените в Холивуд. Дженифър Лопес също стана една от героините на изданието. В интервюто 61-годишната Фостър говори за остаряването, отношението на обществото към възрастта на жените, славата, критиките и кариерата си.


Джоди Фостър получи първата си номинация за "Оскар" на 14-годишна възраст за поддържащата си роля във филма "Шофьор на такси" (по-късно тя спечели "Оскар" за най-добра актриса във филмите "Обвинената" и "Мълчанието на агнетата" - ред.). Сега тя има „толкова много награди, че имат своя собствена страница в Уикипедия", се казва в статията.

Фостър навърши 60 години миналата година, етапен момент за празнуване след трудно десетилетие, в което тя се бореше да приеме възрастта си и се отдаде на режисура, но почти не се виждаше на екрана.

“Все още ме караха да направя три хиляди филма и наистина не исках този натиск. И ролите бяха неясни. Хората не знаят как да пишат за жени над 50, както жените над 50 не познават себе си. Доста е трудно да живееш между 50 и 60 години, все още придържайки се към по-младата си версия и съревновавайки се с миналото си“, сподели актрисата.

Фостър също призна, че е чувствала провала, защото не е успяла да постигне определени висоти в режисурата и писането на сценарии: „Имах период, когато си мислех: „Уау, имах такива цели в писането и режисурата, но не постигнах нито един от тях.” И не можех да спра да се чувствам като ужасен провал – сякаш не бях оправдал всички високи очаквания, които имах за себе си. Просто мислех за това отново и отново. И след това нещо се промени. И сега чувствам, че имам по-малко филмови цели от всякога и съм по-щастлив от всякога."

През 2021 г. Джоди Фостър спечели „Златен глобус“ за най-добра актриса в поддържаща роля в „Мавританецът“. Тази година излезе филмът „Найед“, в който тя бе спрягана за „Оскар“ за второстепенната си роля на треньор по плуване. Следващата година Фостър ще се появи в ролята на огорчения детектив от Аляска Лиз Данвърс в четвъртия сезон на прочутия сериал „Истински детектив“.

Актрисата обаче споделя, че "на една възраст" е разбрала, че "е време да бъде друга". „Също така може да правите повече от нещата, които обичате, по-малко от нещата, които мразите, и да спрете да се укорявате за неща, които не можете да контролирате – остарявате и значимостта ви се променя. И има нещо удивително в това да се снимам на моите шейсет и да подкрепям други хора. Мисля, че това ми харесва повече от всичко, което съм правила“, обясни тя.

Фостър говори за славата, успешната кариера и цената, която е платила за такъв успех: „Откривам, че се извинявам на хората за това, което бях на двайсет години, казвайки им: „Не мога да повярвам че бях толкова егоистична“. Бях ужасен приятелка, защото бях заета да снимам през цялото време. Ако нямаш време като един обикновен човек, ще станеш лош в много отношения. Постигнах много, но като личност наистина изостанах. Това е труден урок за усвояване, защото трябва да се погледнете в огледалото и да кажете: „Разочаровах много хора и не бях човекът, който можех да бъда“.

Въпреки това Джоди се отнася към критиките спокойно. "Наистина не ме интересува какво мислят другите хора. Защо трябва да ме интересува какво мисли някой по пижама за това какво трябва да правя с живота си?", убедена е тя.

Джоди Фостър също каза, че не е голяма почитателка на филмите за супергерои, които станаха особено популярни напоследък: "Това е етап. Този етап продължи твърде дълго за мен. Надявам се скоро той да омръзне на хората. Възхищавам се на такива добри филми като „Железният човек“, "Черната пантера", "Матрицата", пленена съм от зрелищността им, но не затова станах актриса. И тези филми не променят живота ми. Надявам се във филмовата индустрия да има място за всичко останало". /БГНЕС