Джокович гони Федерер, Надал преследва първа титла от Финалите на ATP

В неделя, 13 ноември, започва 53-то издание (48-мо при двойките) на заключителния Мастърс на осемте най-добри. Финалите на ATP ще се проведат между 13-20 ноември за втора поредна година в италианския град Торино. Съревнованието на сингъл ще бъде открито със срещата между Каспер Рууд и Феликс Оже-Алиасим, а в неделя вечер на корта ще излязат Тейлър Фриц и Рафаел Надал.

В Торино Надал ще гони първа титла от турнира

Матадорът, който е рекордьор по титли от Големия шлем с 22, включително Аустрелиън Оупън и Ролан Гарос тази година, е водач на Зелената група. В нея попадат още Рууд (3), Оже-Алиасим (5) и първият му съперник в Торино Фриц (8), който заменя в надпреварата световния номер 1 Карлос Алкарас, който отказа участие поради контузия в коремната област. Надал преследва първата си титла от турнира, като има едва два финала до тук – през 2010 (загуба от Роджър Федерер) и през 2013 (от Новак Джокович). До някъде лошите му резултати във Финалите на ATP са оправдани от гледна точка на изцеждането на испанеца през сезона и традиционните му проблеми от физическо естество преди турнира. Въпреки 36-те си години, Надал ще търси първата си титла, с което да спре и прокобата, която тегне над него на надпреварата.

Докато Матадорът все още не е спечелил първия си трофей, големият му конкурент на корта през годините и носител на 21 титли от Шлема Новак Джокович ще се опита да изравни рекордьора по отличия Федерер, който е с шест. Въпреки добрата си форма напоследък и ролята на фаворит, Ноле не е триумфирал в заключителния Мастърс от 2015-а насам, когато надви Федерер, губейки последните си два финала през 2016 (от Анди Мъри) и през 2018 (от Александър Зверев). Сърбинът спечели турнирите в Тел Авив и Астана, преди да загрее за Торино със загуба от Холгер Руне във финала на Мастърса в Париж. Освен Джокович, в Червената група са още водачът Стефанос Циципас (2), Даниил Медведев (4) и Андрей Рубльов (6). Руснаците са един срещу друг в първия мач от групата в понеделник следобед, докато Джокера играе с Циципас във вечерната сесия.

Тазгодишното издание на турнира ще излъчи нов победител, след като действащият шампион Зверев няма да вземе участие. Германецът продължава да лекува тежката травма на глезена, която получи в полуфиналите на Ролан Гарос срещу Надал – все пак, двукратният носител на трофея изрази надежда тази седмица, че ще бъде готов за завръщане на корта през декември, подготвяйки се за новия сезон. Джокович, Медведев и Циципас са единствените трима с титла от Финалите на ATP, но тенисисти като Оже-Алиасим, който е във великолепна форма в края на кампанията и взе три поредни титли във Флоренция, Антверпен и Базел, преди Руне да сложи край на серията му на 1/2-финалите в Париж, и Рууд, двукратен финалист в Шлема през годината, не бива да бъдат отписвани за дебютна титла. Фриц влезе на мястото на Алкарас и ще се опита да се възползва максимално от шанса си и да стъжни живота както на Надал, така и на останалите в Зелената група.

Битката за това кой ще завърши годината като номер 1 в света при мъжете също търси своя отговор. Предвид отсъствието на Алкарас от турнира, пред Надал и Циципас се разкрива шанс да свалят талантливия испанец от върха. Шампионът на Ю Ес Оупън ще приключи на първото място, ако двамата му опоненти не изпълнят необходимите изисквания, за да го детронират. Матадорът от Майорка ще завърши на върха при титла в Торино или финишира като вицешампион с баланс 4-1 и Циципас не приключи със стопроцентов актив от пет победи в пет мача. Първата ракета на Гърция ще окупира първото място в мъжкия тенис, ако триумфира и в петте си срещи в италианския град.

При двойките, поставените под номер 1 Уесли Кулхоф и Нийл Скупски, които в Париж затвърдиха първото си място в световната ранглиста, водят Зелената група, където са още Никола Мектич/Мате Павич, Иван Додиг/Остин Крайчек и Танаси Кокинакис/Ник Кирьос. Раджийв Рам и Джо Солсбъри са водачи на Червената група, а там са още Марсело Аревало/Жан-Жулиен Рожер, Лойд Гласпуул/Хари Хелиоваара и Марсел Гранойерс/Хорасио Себайос. Любопитно е, че Кулхоф и Мектич, които сега ще играят с различни партньори, триумфираха в тандем през 2020. Шампион на сингъл без загуба на турнира ще спечели максималните 1500 точки и ще заработи 4 740 300 млн. долара, а на двойки 930 300 долара. /БГНЕС