Джокович и Осака откриват първия ден на Ю Ес Оупън

Световният номер 1 и основен фаворит за титлата на Ю Ес Оупън Новак Джокович стартира кампанията си за 18-и трофей от Големия шлем в понеделник в безпрецедентното издание на Флъшинг Медоус без публика заради пандемията от коронавирус.

Джокович ще гони 18-а титла от Шлема в тазгодишното издание на Ю Ес Оупън.

Трикратният шампион в Ню Йорк започва в откриващия ден на тенис Мейджъра, който обещава да бъде уникален сам по себе си предвид обстоятелствата и липсата на топ играчи заради опасения, свързани с COVID-19. Джокера излиза на корта срещу непоставения босненец Дамир Джумхур в двубой от вечерната програма на „Артър Аш“, който при нормални условия събира 23 000 привърженици. Но поради стриктните мерки срещу овладяване разпространението на COVID-19 на Националния тенис център, само играчи, съдии и няколко медийни представители ще гледат отблизо случващото се на корта. „Странно е. Обстоятелствата са необичайни, но трябва да се справим с тях“, каза сръбската суперзвезда, която определи „Артър Аш“ като „най-динамичния и експлозивен корт“. Ю Ес Оупън ще маркира първия турнир от Шлема от ерата на коронавируса, и първият след Аустрелиън Оупън през януари и февруари, след като глобалната пандемия не позволи провеждането на редица големи турнири, включително и Уимбълдън. Играчите са в контролиран и изолиран „балон“, за да се минимализира риска от заразяване и са тествани редовно за вируса. Мъжката схема пострада преди началото на надпреварата в неделя, когато французинът Беноа Пер отпадна от сметките, след като организаторите обявиха, че неидентифициран играч се е оттеглил след положителна проба за коронавирус. Според правилата на Ню Йорк, всеки играч, който тества положително, непременно отпада от турнира и трябва да се самоизолира за поне десет дни. Повечето тенисисти са в специфични хотели и не могат да пътуват никъде другаде освен до турнира и обратно, където са настанени. Някои играчи, включително Джокович, наеха частни къщи, които трябва да се наглеждат 24 часа от охранители, за да се спазва престоя в „балона“. Интензивно почистване и протоколи за безопасност бяха поставени преди Ю Ес Оупън да позволи на играчите да влязат в карантинираната зона. Броят на хора от щабовете на тенисистите също е ограничен, както и броят на играчи в съблекалнята по едно и също време. Препоръчително е тенисистите да носят маски извън корта и да си мият редовно ръцете. Отсъствието на действащия шампион Рафаел Надал и швейцарската легенда Роджър Федерер дава на Джокович страхотен шанс да се приближи до основните си конкуренти в преследването на рекорда за най-много титли от Шлема. Поставеният под номер 1 в основната схема Джокович, който е спечелил пет от последните седем Мейджъра в тениса, има 17 Шлема, зад Надал с 19 и Федерер с 20 отличия.

Осака не излезе поради контузия за финала си срещу Азаренка на Western & Southern Open.

При жените, в понеделник на корта излиза първата в схемата Каролина Плишкова, която се изправя срещу 145-та в света Анхелина Калинина от Украйна. Двукратната шампионка от Шлема Наоми Осака също трябва да излезе на корта, но е под въпрос заради проблем в левия адуктор, който не й позволи да участва във финала на Western & Southern Open срещу Виктория Азаренка. Серина Уилямс стартира кампанията си за 24-и трофей от Шлема, с който ще изравни рекорда на Маргарет Корт, във вторник. Световната номер 1 Ашли Барти и действащата шампонка Бианка Андрееску са сред топ тенисистките, които отказаха участие заради опасения, свързани с коронавируса. Останалите големи имена са Симона Халеп, Елина Свитолина, Белинда Бенчич и Кики Бертенс. /БГНЕС