Джокович: Как да настроиш всички срещу себе си за една седмица?

Казусът с участието на Новак Джокович на Аустрелиън Оупън беше прост, но сърбинът проповядва смирение, а демонстрира твърдоглавост и надменност. Австралийските власти и тенис феновете с радост щяха да приемат решение в стил "и вълкът сит, и агнето цяло", но Джокович (и семейството му) успяха да настроят мнозинството срещу себе си с поредица непремерени изяви, с които направиха финалното решение на имиграционния министър на Австралия Алекс Хоук въпрос на чест за целия австралийски народ.

Пред Хоук бе поставен въпросът може ли един човек, било то и един от най-известните и успешни спортисти в света, да иска открито да заобиколи правилата, които две години австралийците стриктно са спазвали, и то да го прави с усмивка на уста и лъжа в декларацията за виза? Решението на министъра бе предизвестено.

Новак Джокович е деветкратен победител в Австралия, но далеч не е любимец на феновете

Случат с Джокович засегна най-поляризиращата тема в света в последните две години - пандемията от Covid-19, мерките за нейното ограничаване и ваксинацията; той предизвика огромен отзвук навсякъде по света, крайни и емоционални мнения, ново разделение. Извън емоцията обаче казусът се свежда до нещо много просто - една държава е поставила определени правила за влизане в нея, Джокович не отговаря на тях и се опитва да ги заобиколи. Всичко останало е въпрос на мнение. В крайна сметка лесно можеше да се стигне до компромис - например Джокович да бъде глобен за неверни данни в декларацията, но да участва в турнира. Поведението му обаче направи такъв компромис невъзможен.

Къде бяха грешките на Джокович? Първо той реши с голяма усмивка на уста да се похвали, че е получил медицинско изключение за участие в турнира от щата Виктория (разминаването между щатските и федералните правила са юридически казус, в който може да се търси вина както от австралийска страна, така и от страна на правния екип на сърбина). Това очаквано разгневи австралийците, които започнаха да споделят лични истории как в последните две години не са присъствали на погребение на близък или раждане на дете, съобразявайки се с ограниченията в страната. Недоволни останаха и неговите колеги тенисисти, като Стефанос Циципас заяви, че всички са се съобразили с правилата освен Джокович и така той ги е "изкарал глупаци". Със своята публикация в социалните мрежи сърбинът на практика заяви, че той може да си позволи да не спазва правилата, защото е Новак Джокович.

При съответната реакция от граничните власти на следващия ден, Джокович и семейството му отново избраха пътя на сляпото упорство. Баща му Сърджан направи поредица абсурдни изказвания, в които обвини Запада, че не може да приеме, че синът му е най-добрият спортист в света, сравни Новак с Иисус и Спартак, призова кралица Елизабет II да се намеси в Австралия (крайно унизително изказване) и т.н. Това отново имаше обратен ефект и дори положителният изход от жалбата пред съда вече нямаше как да спаси Джокович, настроил почти всички австралийци и голяма част от света срещу себе си.

Радослав Петкашев, ръководител на Спортния отдел на БГНЕС

Когато стана ясно, че Джокович е посетил детски спортен турнир, събитие в сръбските пощи и интервю с френското издание "Екип" в Белград в дните след положителната проба за коронавирус на 16 декември, какво реши да направи той? Не и да покаже смиреност - заяви, че все още не е знаел за положителния тест на 17 декември (много съмнително твърдение), че е направил "грешна преценка" да отиде за интервю ("грешна преценка", с която е нарушил закона) и обвини агента си за лъжата в декларацията за виза, че не е посещавал друга страна в последните две седмици - декларация, която той лично е подписал.

Тук вече не останаха много хора, които да нямат усещането, че Джокович чисто и просто се опитва да измами системата. Система, която австралийците стриктно спазват вече близо две години и им донесе сред най-ниската смъртност от Covid-19 в света. Много често в интервютата си Джокович говори за смирение, за уважение, за вътрешен мир. През последната седмица той прояви неуважение към мнозина, макар и може би да не го осъзнава.

Джокович несъмнено е напът да се превърне в най-успешния тенисист за всички времена. Най-добрият. Но той все повече се отдалечава от едно друго, по-абстрактно определение, по-трудно за дефиниране - най-великият. За него съдник са феновете, а поради една или друга причина Джокович не е техен любимец, особено в сравнение с Роджър Федерер и Рафаел Надал.

Друг чест рефрен на Джокович е, че трудностите го правят по-добър човек и по-силен тенисист. Той определено ще има нужда да използва това качество в следващите месеци. Може изминалата седмица да бъде преломен момент в кариерата му - в положителен или отрицателен смисъл. /БГНЕС

------------

Радослав Петкашев, ръководител на Спортния отдел на БГНЕС.