Джокович надви Беретини за исторически триумф на Уимбълдън

Световният номер 1 Новак Джокович спечели историческа 20-та титла от Големия шлем, след като победи италианеца Матео Беретини с 6-7(4), 6-4, 6-4, 6-3 във финала на Уимбълдън. По този начин Джокович изравни рекордите постижения на големите си съперници Роджър Федерер и Рафаел Надал.

Джокович е все по-близо до календарен Голям шлем

Финалът в Ол Ингланд Клъб започна добре за сърбина, който проби в началото на първия сет и поведе с 5-2, но след това Беретини, който бе в серия от 11 поредни победи на трева преди днешния финал, намери играта си и навакса изоставането си, за да стигне до тайбрек. В него италианецът бе по-вдъхновен и се наложи със 7-4, за да поведе в резултата. Джокович отговори по шампионски и проби още в откриващия гейм на втората част, след което натрупа преднина от 4-0, която Беретини успя частично да намали, но в крайна сметка съперникът му изравни след 6-4. В третия сет един пробив бе достатъчен за Джокович, за да стигне до успех с 6-4, а Беретини започна да показва първи признаци на умора. Четвъртата част бе равностойна до 3-3, когато петкратният шампион нанесе своя удар и взе подаването на съперника си, след което затвори мача с нов пробив при третия си мачбол след 3 часа и 23 минути игра.

Статистиката след края на срещата подчерта по-солидната игра на Джокович, като той направи по-малко печеливши удари от съперника си - 31 срещу 57 за Беретини, но и значително по-малко непредизвикани грешки (21/47). Джокера често използваше атаки към мрежата с добра успеваемост, като спечели 34 от 48 такива разигравания.

По този начин Джокович спечели шеста титла от Уимбълдън и общо 20-та от Големия шлем, колкото имат също Федерер и Надал. Сърбинът продължава да крачи уверено и към едно изключително постижение - спечелването на календарен Шлем, като за целта му остава да стане шампион и на Ю Ес Оупън по-късно това лято. Той ще има шанс дори да постигне така наречения Златен шлем, ако се пребори и за златен медал на сингъл от Олимпийски игри в Токио.

За Беретини това бе първи финал в турнирите от Големия шлем. /БГНЕС