Джокович надви Тийм за осма титла в Австралия

Джокович бе опрян до стената, но все пак стигна до успеха.

Сръбският тенисист Новак Джокович спечели рекордна осма титла от Откритото първенство на Австралия и общо 17-та в турнирите от Големия шлем, след като победи австриеца Доминик Тийм с 6-4, 4-6, 2-6, 6-3, 6-4 във финала на надпреварата. Джокович бе опрян до стената от своя опонент, но показа класа и характер, за да стигне до обрат и да триумфира в Мелбърн за втора поредна година.

На Род Левйър Арина Джокера започна по-уверено и постигна ранен пробив, за да дръпне с 4-1 в първата част. Тийм вдигна нивото на играта си, за да изравни резултата, но след това допусна нов пробив и Джокович затвори сета с 6-4. Във втората част ролите се размениха, като австриецът първи поведе с пробив, преди съперникът му да изравни при 4-4. Последва много слаб сервис гейм за Джокович, който получи две предупреждения от съдията на стола за забавяне при изпълнение на сервис и в крайна сметка предаде сета при 4-6. Тийм тотално доминираше в трета част, в която дръпна с 4-0 и след това нямаше проблема да стигне до 6-2.

Световният номер 3 се забави около пет минути в съблекалнята, преди да се появи на корта за четвъртия сет, в който заигра с повече агресия и самочувствие. Това даде резултат и от 3-3 Джокович натисна съперника си и взе три поредни гейма, за да вкара мача в решаващ пети сет. В неговото начало сърбинът доминираше и поведе с ранен пробив, като Тийм не се предаде и търсеше обрат до последния момент, но сърбинът показа здрави нерви и отрази две възможности за пробив, преди да стигне до крайния успех при първия си мачбол след точно четири часа игра.

Тийм загуби и третия си финал в Големия шлем.

Джокович завърши двубоя с 9 аса, 46 печеливши удара и 57 непредизвикани грешки и много добра успеваемост при излизанията на мрежата - 24/29. От своя страна Тийм реализира 55 уинъра и допусна 57 непредизвикани грешки.

По този начин Джокович стана шампион на Аустрелиън Оупън за осми път в кариерата си и стигна до 17-та титла от Големия шлем, като той изостава с три от лидера по този показател Роджър Федерер и с две от Рафаел Надал. За успеха си сърбинът ще получи чек за 2.87 милиона щатски долара, а от утре ще измести Надал от първото място в световната ранглиста. От своя страна Тийм загуби и третия си финал в Големия шлем (два на Ролан Гарос и един в Австралия) и ще се изкачи с едно място до четвърта позиция в ранглистата. /БГНЕС