Джокович обърна Рубльов и излиза срещу Димитров на финала в Париж

Новак Джокович достигна деветия си финал на Мастърса в Париж, след като обърна Андрей Рубльов в истински трилър с 5-7, 7-6 (3), 7-5 за точно три часа маратонска битка.

Мачът започна с пробив за световния номер 1 и шесткратен шампион във френската столица, но петият в схемата руснак върна моментално брейка. Рубльов игра солидно и дочака мига си в 12-ия гейм, когато осъществи още един пробив, а той му осигури и преднина в общия резултат. Втората част бе решена след тайбрек, спечелен от Джокера, който спечели три безответни точки от 2-2, за да си гарантира комфорт в дългия гейм, затворен със 7-3 точки. В решителния трети сет играта вървеше гейм за гейм до 12-ия, но Рубльов направи няколко грешки, включително двойна грешка за край на мача, с което пропусна да победи за втори път Джокович в кариерата си в общо шест двубоя с него.

Почти нищо не раздели двамата тенисисти в статистиката след срещата, като и двамата направиха по два пробива, а Рубльов дори приключи с повече уинъри (51-40) и по-малко непредизвикани грешки (13-15). Това обаче не бе достатъчно за руснака. Ноле продължи традицията да не губи полуфинал в зала "Берси", като утре следобед ще играе за девети път във финалния сблъсък. До тук сърбинът има шест победи и две загуби, включително в спора за титлата миналата година, когато отстъпи на Холгер Руне в три сета.

В неделя Джокович ще се изправи срещу най-добрия ни тенисист Григор Димитров, който по-рано през деня пречупи Стефанос Циципас след 6-3, 6-7 (1), 7-6 (3). /БГНЕС