Джокович получил изключение заради прекаран Ковид през декември

Световният номер 1 Новак Джокович получил медицинско изключение за участие на Аустрелиън Оупън, защото бил заразен с коронавирус през декември, обявиха адвокатите му в заявление в съда, три дни след като бе поставен в имиграционен хотел.

Сагата със световния номер 1 в тениса продължава.

Сръбският тенисист е поискал да бъде преместен в съоръжение, където да може да тренира за предстоящото Открито първенство на Австралия по тенис. „Датата на първия положителен ПСР тест бе регистрирана на 16 декември, 2021“, споделиха те в заявление до федералния съд в опит да променят решението за отказ на визата му за влизане в Австралия. Адвокатите на сърбина добавиха, че той е бил държан осем часа на летището, в по-голямата част „без възможност за комуникация“. Джокович, който изяви преди скептицизма си относо ваксините, ще разбере съдбата си в понеделник след 01:00 часа сутринта българско време. Хората на граничния контрол не приеха визата на Ноле за влизане в страната, тъй като тя не покрила стриктните изисквания, когато той кацнал в Мелбърн. На повечето чужденци все още им е забранено да пътуват до Австралия и тези, които получили достъп, трябва да са или напълно ваксинирани, или с медицинско изключение.

Стана ясно още, че Джокера е присъствал на младежко събитие с играчи в Белград на 17 декември, ден след положителния тест за коронавирус, без предпазна маска. Белградската тенис федерация, във Фейсбук пост след церемонията на 17 декември, споделила, че Джокович раздал купи и награди на най-добрите млади играчи за 2021. Събитието, което се провело в тенис центъра на Ноле в сръбската столица, било посетено само от победителите "поради епидемиологични мерки, свързани с пандемията от коронавирус. То било придружено от няколко снимки на Джокович, позирайки с ръководни лица от Федерацията и около 20 млади играчи с купи и награди. Никой не носел маска. Джокера посетил и друго събитие на 16 декември, когато сръбските пощи го почели със създаването на серия от пощенски марки с неговия лик и постижения. Той публикува снимка от церемонията в Инстаграм на 17 декември.

Междувременно, една от тенисистките, които е в същия хотел с Джокович – чехкинята Рената Ворацова, разкри, че условията в хотела приличат на тези в „затвор“. „В стая съм и не мога да ходя никъде. Прозорецът ми е здраво затворен. Не мога да го отворя пет сантиметра. И има охрана навсякъде, под всеки прозорец, което е доста забавно. Може би са си помислили, че ще скоча и ще избягам. Носят ми храна и има охрана в коридора. Трябва да докладваш, всичко се отчита. Чувствам се все едно съм в затвор“, каза тя, определяйки хотела като „по-добро общежитие.

Шефът на Тенис Австралия Крейг Тайли пък заяви, че организаторите са свършили „невероятна работа“ по случая с Джокович, адресирайки за първи път критиките към тях. „Сочат се много пръсти…но мога да Ви уверя, че нашият екип свърши невероятна работа“, сподели той във видео, публикувано от вестник Sunday Herald Sun. Тенис Австралия бе обвинена в това, че е подвела играчите в съобщение, което ги посъветвало, че скорошна инфекция с Ковид е причина за временно медицинско изключение от ваксинация. Но от австралийското правителство заявиха, че препоръката е била валидна само за жители на страната, не за чужденци, опитващи се да влязат в Австралия. /БГНЕС