Джокович пречупи Алкарас за 34-и финал в турнирите от Големия шлем

Новак Джокович се класира за финала на Откритото първенство на Франция по тенис, след като надви Карлос Алкарас с 6-3, 5-7, 6-1, 6-1 за около три часа и 15 минути игра. Двамата направиха истински спектакъл за зрителите по трибуните в първите два сета, които си размениха, но след това испанският суперталант получи сериозни схващания, които го възпрепятстваха да се противопостави на сърбина.


Началните минути бяха по-добри за двукратния шампион в Париж, който осъществи първия си шанс за пробив в мача, повеждайки с 3-1. Джокера имаше трудности на собствен сервис в седмия гейм, но удържа подаването си, и в крайна сметка триумфира с 6-3. Първите седем гейма на втората част минаха под диктовката на сервиращите. След края на седмия Джокович поиска медицински таймаут заради проблем в ръката, а след подновяването на играта Алкарас удари, реализирайки пробив за аванс от 5-3. Ноле върна пробива и след това възстанови паритета, изравнявайки след пасив от 0-40 в десетия гейм. Джокович имаше точка за пробив при 5-5 и сервис на противника, но не успя да се справи и това бе всичко от него в частта – световният номер 1 направи нов пробив и закономерно се поздрави с успеха във втория част.

В края на втория гейм на третата част обаче Алкарас получи сериозни крампи. Той бе принуден да получи медицинска помощ преди третия гейм, а според правилника схващанията не спадат към контузиите, което доведе до директен гейм за Джокович, респективно пробив аванс за сърбина. Проблемите на Алкарас в движението бяха видими в следващите минути и въпреки някои страхотни уинъри, той взе само един гейм до края на мача. Джокович спаси 10 от 12-те възможности за пробив пред съперника, като приключи с 39 уинъра и 36 непредизвикани грешки. Алкарас остана с 35 печеливши удара и 50 непредизвикани.


Така Джокович достигна своя седми финал на Ролан Гарос и общо 34-и в забележителната му кариера. В неделя той ще се бори за трета титла в Париж след 2016 и 2021 години. При успех в спора за трофея Джокера ще застане еднолично начело по брой титли от Големия шлем с 23, с една повече от Рафаел Надал. В добавка, при победа той ще се изкачи и отново на върха в световната ранглиста, сваляйки от него именно Алкарас. Карлос остава с трофея си от Ю Ес Оупън миналата година и ще насочи своето внимание най-напред към възстановяване след края на турнира, а след това и към сезона на трева.

Съперникът на Джокович в неделния финал ще стане ясен по-късно тази вечер. Един срещу друг ще се изправят финалистът от миналата година Каспер Рууд и полуфиналистът от последните три издания Александър Зверев. /БГНЕС