Джокович разби Нишикори за полуфинал в Токио

Новак Джокович се класира с лекота за полуфиналите на олимпийския тенис турнир в Токио, след като разгроми представителя на домакините Кей Нишикори с 6-2, 6-0 за едва 70 минути игра.

Джокович е на две победи от златото в Токио.

Световният номер 1, който гони първо олимпийско злато на сингъл в кариерата си, ще играе с германеца Александър Зверев в спор за място на финала, след като Зверев надви Жереми Шарди от Франция с 6-4, 6-1. 34-годишният сърбин, който тази година спечели Аустрелиън Оупън, Ролан Гарос и Уимбълдън, нямаше затруднения срещу японеца Нишикори, който направи 16 непредизвикани грешки.

Четвъртфиналът помежду им се игра при по-хладни условия от тези по-рано в надпреварата, след като Джокера и още няколко тенисисти се обърнаха към организаторите с призив за промяна на графика, премествайки стартовия час на срещите от 11:00 часа местно време до 15:00 часа.

Световният номер 2 Данийл Медведев се прости с участието си в японската столица след поражение от испанеца Пабло Кареньо Буста с 2-6, 6-7 (5).

Шестият в схемата Кареньо Буста ще играе със сънародника на Медведев – Карен Хачанов, за място във финала, след като руснакът надви французина Юго Умбер със 7-6 (4), 4-6, 6-3. Медведев направи 26 непредизвикани грешки и само 12 уинъра.

Кареньо Буста, който отстрани Джокович миналата година на Ю Ес Оупън след дисквалификация на сърбина, играе за първи път на Олимпийски игри и се бори да стане едва втория испанец, който печели златото на сингъл след Рафаел Надал през 2008.

Бенчич преодоля Рибакина за финал с Вондрушова в японската столица.

Чехкинята Маркета Вондрушова си гарантира олимпийски финал на сингъл с Белинда Бенчич, след като разби украинката Елина Свитолина.

Украинката бе най-високоранкираната състезателка, останала в турнира, след изненадващото отпадане на фаворитката на домакините Наоми Осака, надиграна от Вондрушова, и Ашли Барти, но отстъпи с 3-6, 1-6.

Вондрушова, финалистка от Ролан Гарос 2019, ще играе с швейцарката Бенчич в съботния финал. Левичарката от Чехия спечели единствената предишна среща помежду им в Маями по-рано тази година.

Свитолина, която се надява да стане първата олимпийска медалистка от Украйна в тениса, ще се изправи срещу казахстанката Елена Рибакина в мача за бронза. /БГНЕС