Джокович с бърза победа на старта в Шанхай

Джокович нямаше особени затруднения срещу Шаповалов на старта в Шанхай.

Световният номер 1 Новак Джокович се класира без проблеми за осминафиналите на Мастърса в Шанхай, след като победи канадеца Денис Шаповалов с 6-3, 6-3 в откриващия си мач от турнира.

Джокович, който миналата седмица триумфира на турнира в Токио, беше много солиден през цялата среща, като изгуби едва осем точки от 47 на собствен сервис и отрази единствената възможност за пробив, която се откри пред съперника му. От своя страна сръбският тенисист реализира един пробив в първия сет и още два във втория, за да стигне до чист успех след час и 19 минути игра.

По този начин четирикратният шампион в Шанхай записа своята 33 победа в надпреварата и се класира за осминафиналите, където ще срещне американеца Джон Иснър, който по-рано днес победи Лука Пуй от Франция със 7-5, 6-3. Джокович и Иснър са изиграли 11 мача до момента, като водачът в световната ранглиста има девет победи и две загуби.

Александър Зверев и Стефанос Циципас направиха поредна крачка към класиране за Финалите на АТР, след като спечелиха своите мачове от втория кръг на Мастърса в Шанхай и се класираха за осминафиналите на турнира.

Александър Зверев победи Жереми Шарди в два тайбрек сета.

Зверев имаше доста затруднения срещу французина Жереми Шарди, като спаси три сетбола в тайбрека на първия сет, преди да го вземе с 15-13, след което имаше нужда от тайбрек и във втората част за крайното 7-6(13), 7-6(3) след час и 47 минути игра. Двубоят бе равностоен, но германецът бе по-решителен в ключовите моменти и завърши мача с 21 аса и 83 процента спечелени точки на първи сервис. За Зверев предстои двубой с руснака Андрей Рубльов, който разби финалиста от Токио миналата седмица Джон Милман с 6-2, 6-0.

Шестият в надпреварата за Лондон Стефанос Циципас също трябваше да премине през два тайбрека, за да победи младия канадец Феликс Оже-Алиасим със 7-6(3), 7-6(3). Гръцкият тенисист стигна до само три точки повече в хода на мача, но бе много солиден в двата тайбрека, за да стигне до успех след малко над два часа игра. За място на четвъртфиналите Циципас ще спори с поляка Хуберт Хуркач, който вчера победи Гаел Монфис с 6-2, 7-6(1).

За осминафиналите се класира и руснакът Карен Хачанов след победа над Тейлър Фриц от САЩ с 6-2, 6-4. В следващия кръг Хачанов ще срещне италианеца Фабио Фонини, който вчера спечели маратонски мач с Анди Мъри. Място сред най-добрите 16 в Шанхай намериха още Роберто Баутиста Агут, Матео Беретини, Джон Иснър и Давид Гофен. /БГНЕС