Джокович и Федерер продължиха напред в Париж

Новак Джокович постигна втори последователен чист успех на Откритото първенство на Франция по тенис, след като надви Пабло Куевас с 6-3, 6-2, 6-4 за малко над два часа игра във втори кръг на надпреварата.

Джокович ще играе с Беранкис в спор за място на 1/8-финалите.

Световният номер 1 загуби пръв подаването си в третия гейм на откриващия сет, но успя да го върне моментално, а след това проби за 5-3 и сервира впоследствие успешно, за да поведе в резултата. Във втората част той бе още по-убедителен – два пробива и 6-2, преди да вземе последния сет след брейк още в първия сервис гейм на уругваеца, с когото игра за първи път в кариерата си.

Джокера приключи с десет аса, 32 уинъра и 22 непредизвикани грешки за втората си поредна победа в три сета след тази на старта срещу американеца Тенис Сандгрен. Съперник на шампиона от 2016 в спор за място на осминафиналите ще бъде литовецът Ричардас Беранкис, който елиминира австралиеца Джеймс Дъкуърт в четири сета.

Британецът Камерън Нори пък надви Лойд Харис от Южна Африка също в четири части и чака победителят от двубоя във вечерната сесия между Рафаел Надал и Ришар Гаске.

В друг двубой, Роджър Федерер продължи чудесното си представяне при завръщането в турнирите от Големия шлем, след като надигра Марин Чилич с 6-2, 2-6, 7-6 (4), 6-2 за около два часа и 40 минути игра.

Маестрото проведе страхотен откриващ сет и след два пробива поведе в резултата. Във втория ролите се размениха и хърватинът, двукратен четвъртфиналист в Париж, възстанови паритета. Ключов за крайния изход на двубоя се оказа третия сет, в който швейцарецът, шампион от 2009, надделя след тайбрек, след като по-рано двамата си размениха по един пробив.

Това обезвери Чилич и в четвъртата част той не оказа съпротива на именития си съперник, допускайки нови два пробива в подаването си. Федерер направи 16 аса и завърши с плюс 20 при уинърите – непредизвиканите грешки – 47 срещу 27. За място в осминафиналите той ще играе с германеца Доминик Кьопфер, който по-рано надви американеца Тейлър Фриц в четири сета.

Федерер пречупи съпротивата на Чилич в третия сет.

Напред продължи и Марко Чекинато, спечелил срещу Алекс Де Минор от Австралия в четири сета. Чекинато ще играе в следващата фаза с Лоренцо Музети в изцяло италиански сблъсък. /БГНЕС