Джокович се справи с Пол за десети финал на Аустрелиън Оупън

Новак Джокович се доближи на един успех от рекордна десета титла от Аустрелиън Оупън, след като победи американеца Томи Пол със 7-5, 6-1, 6-2 във втория полуфинал от мъжката схема на турнира. По този начин сръбският тенисист ще срещне Стефанос Циципас от Гърция в неделния финал.

На "Род Лейвър Арина" Джокович започна уверено срещу дебютанта на тази фаза в турнирите от Големия шлем Пол, като бързо поведе с 5-1 и два пробива. Последва необясним спад в играта на Джокера, от който американецът се възползва, за да вземе четири поредни гейма и да изравни резултата. Джокович обаче не позволи изненада и взе следващите два гейма, за да затвори сета със 7-5. До края деветкратният шампион доминираше тотално на корта и даде само още три гейма на опонента си в следващите два сета, преди да затвори мача след два часа и 20 минути игра.

Бившият номер 1 в света не показа най-добрата си игра днес, като направи цели 39 непредизвикани грешки срещу 31 печеливши удара, но това не му попречи да запише категоричен успех. За него това бе 27-ма поредна победа в Откритото първенство на Австралия.

Така Джокович се класира за десетия си финал в Мелбърн, а в неделя ще срещне Циципас в спор за титлата. При успех сърбинът ще изравни рекорда на Рафаел Надал от 22 титли от Големия шлем. До момента Джокович е спечелил и деветте си финала в Австралия, а това ще бъде 33-ти финал в Големия шлем за него.

Победителят в неделния финал ще бъде и новият номер 1 в световната ранглиста.

"Подкрепата на феновете е всичко за мен, особено в този етап от кариерата ми. Имам нужда от тази енергия и съм много благодарен. Разбира се, че не съм толкова свеж, колкото бях в началото на турнира, но работихме много здраво преди началото на сезона, за да бъде в добра форма за петсетови мачове", сподели Джокович след успеха.

"Бил съм в такива ситуации много пъти, опитът ми помага. Днес имаше дълги разигравания, които наистина усещах в краката си, но имах късмет в края на първия сет, след което започнах да удрям по-свободно топката. Щастлив съм, че ще играя във финала. Спечелих онзи мач (финала на Ролан Гарос 2021 срещу Циципас), така че спомените ми са добри, изоставах с два сета и успях да обърна. Беше физическа, психическа и емоционална битка, винаги е така срещу Стефанос. Той е един от най-интересните играчи в Тура, нека по-добрият тенисист спечели", допълни Джокович. /БГНЕС