Джокович се завърна в Мелбърн със солидна победа над испанец

Новак Джокович стартира кампанията си в първия за годината турнир от Големия шлем – Аустрелиън Оупън, с категоричен успех над Роберто Карбалес Баена – 6-3, 6-4, 6-0, за малко над два часа игра на Централния корт в Мелбърн.

Година след като бе депортиран от Австралия поради липса на ваксина срещу коронавирус, бившият номер 1 в света и деветкратен шампион от надпреварата показа на какво е способен, давайки само седем гейма на 75-ия в световната ранглиста испанец. След като първо пропусна точка за пробив в четвъртия гейм на първия сет, а след това трябваше да спасява цели три на свое подаване, Джокера нанесе своя удар в шестия гейм, след което не погледна назад.

Новак Джокович.

Втората част се разви по идентичен начин, с тази разлика, че този път Ноле направи пробив в седмия гейм, а след това комфортно стигна до преднина от два сета в своя полза. В третия четвъртият в схемата сърбин бе безапелационен, като върза „геврек“ на 29-годишния си противник, който спечели едва четири точки за целия сет.

Джокович завърши с девет аса и една двойна грешка, като загуби само шест точки на първи сервис в целия мач, спаси и трите възможности за пробив пред Карбалес Баена, които дойдоха в първия сет, и приключи с 39 уинъра и 21 непредизвикани грешки. В спор за място в трети кръг, където потенциален негов съперник е първата ни ракета Григор Димитров, той ще играе с победителя от мача между квалификанта Енцо Куако от Франция и боливиеца Уго Делиен.

За втори кръг се класира и 13-ият в света Александър Зверев. Германецът, който бе аут от кортовете за дълго време след изкълчването на глезена в полуфиналите на Ролан Гарос срещу Рафаел Надал, се завърна в официален мач с петсетова победа след обрат срещу „щастливия губещ“ от Перу Хуан Пабло Варилас – 4-6, 6-1, 5-7, 7-6 (3), 6-4, за над четири часа игра. /БГНЕС