Джокович ще трябва да се ваксинира, за да играе на Ролан Гарос

Световният номер 1 в тениса Новак Джокович ще може да участва на Ролан Гарос, само ако се ваксинира срещу Covid-19. Това обявиха източници от френското правителство, цитирани от АФП.

Джокович ще трябва да се ваксинира, за да защитава титлата си от Ролан Гарос

Според информацията във Франция ще бъде въведена задължителна ваксинация за всички професионални спортисти, които искат да се състезават в страната. По-рано този месец спортната министърка на Франция Роксана Марасинеану обяви, че Джокович ще може да защитава титлата си от Откритото първенство на Франция, дори и да не се ваксинира. Сега обаче позицията на правителството се е променила и ваксинацията ще бъде задължително условие за участие в турнира от Големия шлем.

Все още не е ясно дали правилото ще позволява медицински изключения, например при скорошно заболяване с вируса. На този етап задължителна ваксинация за професионалните спортисти има и в Ню Йорк, където се провежда Ю Ес Оупън, което означава, че ако няма промяна в позициите, то Джокович може да има възможност да участва единствено на Уимбълдън в Лондон, ако не се ваксинира.

Според информацията ваксинацията във Франция ще стане задължителна за места, където има публично присъствие. Новите правила ще влязат в сила още за един от най-популярните ръгби турнири в света - Шестте нации. Франция ще е домакин на Италия на 6 февруари, след което приема Ирландия на 12 февруари и Англия на 19 март. Изискванията за участниците в мачовете ще бъдат показателни за това какъв ще бъде достъпът и до Ролан Гарос.

Ролан Гарос 2022 ще се проведе 22 май - 5 юни. Джокович спечели титлата преди година. /БГНЕС