Джокович получи медицинско изключение и ще защитава титлата си в Мелбърн

Новак Джокович ще защитава титлата си на Аустрелиън Оупън тази година, след като потвърди, че е получил медицинско изключение.

Световният номер 1, който се оттегли от АТП Къп, сложи край на спекулациите относно участието си в първия за годината турнир от Големия шлем, който започва на 17 януари. Директорът на Откритото първенство на Австралия по тенис Крейг Тайли бе заявил, че играчите или трябва да са напълно ваксинирани, или да имат медицинско изключение за участие, и Джокович, чийто ваксинационен статут е неясен, ще бъде в Мелбърн заради извинение по медицински причини.

Ноле е деветкратен шампион на Аустрелиън Оупън.

Честита нова година, хора! Пожелавам на всички Ви здраве, любов и щастие във всеки настоящ момент и да се отнасяте с любов и уважение към всички човешки същества на тази прекрасна планета. Прекарах фантастично време с моите близки по време на празниците и днес се запътвам към Австралия с разрешение за изключение. Да започваме, 2022!!“, написа сърбинът в Инстаграм.

Джокович е деветкратен шампион в Мелбърн и ще играе за рекордна 21-а титла от Шлема на най-успешния си турнир от най-висока категория. В момента Джокера поделя първото място с големите си съперници на корта Роджър Федерер и Рафаел Надал, които също имат по 20 титли. Федерер няма да играе в Австралия, тъй като продължава да се възстановява от травма на коляното, докато Надал ще вземе участие, след като се възстанови от прекаран коронавирус.

Припомняме, че световният номер 1 до последно не бе сигурен за участие в Мелбърн. Той попадна в светлината на прожекторите, след като отказа да разкрие ваксинационния си статут, а пълната ваксинация или медицинско изключение бяха единствените му опции за участие на Аустрелиън Оупън. Щатът Виктория, където се провежда турнирът от Шлема, бе непреклонен, че няма да допуска тенисисти без две дози от ваксина срещу коронавирус или извинение по медицински причини.

Джокович прекара вируса миналата година, когато се зарази на организиран от него турнир в сръбската столица Белград, като отнесе сериозни критики тогава поради провеждането на надпреварата и неспазването на социална дистанция след края й. /БГНЕС