Джокович си гарантира 1/4-финален сблъсък с Нишикори в Токио

Новак Джокович ще играе с японеца Кей Нишикори в четвъртфиналите на олимпийския тенис турнир в Токио, след като се справи убедително с Алехандро Давидович Фокина от Испания.

Джокович (д) намери място в последните осем на турнира в Токио.

Световният номер 1 продължи кампанията си за първо злато на сингъл от Олимпийски игри, след като надви 34-ия в света с 6-3, 6-1 и удължи победната си серия на 21 мача.

Сърбинът, бронзов медалист от 2008, се опитва да изравни постижението на Щефи Граф от 1988, когато германката спечели олимпийско злато и всички четири турнира от Големия шлем в една календарна година.

По-рано, Данийл Медведев изпита затруднения с горещината в Токио преди да стигне до четвъртфиналите на олимпийския турнир по тенис.

Вторият поставен руснак надви представителя на Италия Фабио Фонини с 6-3, 2-6, 6-2 и ще играе с испанеца Пабло Кареньо Буста в спор за място на полуфиналите на „Ариаке Тенис Парк“.

След 10-минутен интервал между втория и третия сетове, Медведев проби Фонини и спечели първите три гейма от заключителната част. Той спаси три точки за пробив при 4-2, преди да приключи нещата в своя полза за два часа и 25 минути.

Първата ракета на Гърция Стефанос Циципас обаче се раздели с надпреварата след загуба от французина Юго Умбер с 6-2, 6-7 (4), 2-6 в двубой от третия кръг на олимпийския тенис турнир в Токио.

Третият в схемата финалист от Ролан Гарос поиска медицински таймаут поради контузия на десния крак в края на втория сет. Той изглеждаше под контрол след два пробива в откриващия сет, но 28-ият поставен Умбер взе втората част след тайбрек.

Впоследствие френският тенисист се възползва от проблемите на съперника и дръпна с 5-1 гейма, като реализира четвъртия си мачбол, за да си гарантира четвъртфинален сблъсък с руснака Карен Хачанов.

Последният четвъртфинал при мъжете противопоставя германеца Александър Зверев и френския ветеран Жереми Шарди.

Белинда Бенчич достигна полуфиналите на сингъл в японската столица.

При дамите, Елина Свитолина си гарантира полуфинал с чехкинята Маркета Вондрушова, след като елиминира Камила Джорджи с 6-4, 6-4. Вондрушова продължи към последните четири след 6-3 и отказ на Паула Бадоса - испанката бе изнесена от корта на инвалидна количка заради екстремните температури.

Другият полуфинал ще противопостави швейцарката Белинда Бенчич и казахстанката Елена Рибакина. Бенчич надви в три сета финалистката от Ролан Гарос Анастасия Павлюченкова, а Рибакина преодоля двукратната шампионка в Шлема Гарбине Мугуруса след 7-5, 6-1. /БГНЕС