Джокович сломи Ван Райтховен за 13-и четвъртфинал на Уимбълдън

Новак Джокович се класира за 13-ия си четвъртфинал на Откритото първенство на Великобритания по тенис, след като преодоля Тим ван Райтховен в четири сета – в отделните части 6-2, 4-6, 6-1, 6-2, за близо два часа и 40 минути игра.

Шесткратният шампион в турнира започна по категоричен начин първия си мач срещу нидерландеца, който преди няколко седмици грабна титлата в Хертогенбош, побеждавайки на финала световния номер 1 Даниил Медведев. Джокера стартира с ранен пробив и след това осъществи още един, за да поведе в сетовете. Във втория обаче той бе изненадан от 104-ия в световната ранглиста, който с един-единствен пробив, дошъл в седмия гейм, възстанови паритета. В следващите две части обаче на корта имаше само един тенисист и това бе действащият шампион в надпреварата. Ноле даде само три гейма на Ван Райтховен в двата сета и така продължи към последните осем в Лондон.

Новак Джокович (д) и Тим ван Райтховен (л).

Джокович завърши със 75% успеваемост при вкаран първи сервис, спаси три от четирите възможности за пробив пред нидерландеца и завърши с положителен баланс при уинърите и непредизвиканите грешки – 29 на 19. В спор за място на полуфиналите той ще играе с десетия в схемата Яник Синер, който елиминира Карлос Алкарас също в четири сета.

В другия ясен мач от четвъртфиналната фаза в горната половина на схемата един срещу друг ще се изправят Давид Гофен и Камерън Нори. Белгиецът спечели истински петсетов трилър с американеца Франсис Тиафо след 7-5 в заключителната част, докато представителят на домакините се справи с друг тенисист от САЩ – Томи Пол, в три сета.

Онс Жабер достигна последните осем в турнира от Големия шлем Уимбълдън, след като преодоля Елизе Мертенс в два сета – 7-6 (9), 6-4, за близо час и 50 минути игра. Белгийката се противопостави на втората ракета в света при дамите, но в крайна сметка отстъпи след две равностойни части.

Първата бе решена след тайбрек, а самият сет продължи над час игрово време. Тунизйката, трета поставена в основната схема, на два пъти повеждаше с пробив на Мертенс, но белгийката съумя и в двата случая да стигне до равенство. Всичко бе решено в дълъг гейм, в който Мертенс водеше с 6-3 точки, а след това имаше и още два сетбола, преди да капитулира с 9-11 пункта.

Онс Жабер.

Вторият сет започна с ранен пробив за Жабер, който обаче моментално бе върнат. Все пак, фаворитката в срещата взе своето, и след нов брейк в десетия гейм, продължи към четвъртфиналите на Ол Ингланд Клъб за втора поредна година. Африканката ще играе с чехкинята Мари Бужкова, която се справи в два сета с шампионката от Бад Хомбург Каролин Гарсия.

Другият четвъртфинал в долната част на схемата при жените противопоставя малко очаквана двойка – изцяло германски сблъсък между 34-годишната Татяна Мария и 97-та в света Юле Нимайер. /БГНЕС