Джокович срази Кирьос и ликува със седма титла от Уимбълдън

Новак Джокович спечели за седми път Откритото първенство на Великобритания по тенис, след като надигра Ник Кирьос във финала с 4-6, 6-3, 6-4, 7-6 (3) за малко над три часа игра. По този начин той се изравни с легендата Пийт Сампрас, който също има седем трофея на Ол Ингланд Клъб, и остава на една от рекордьора Роджър Федерер с осем. Сърбинът е вече еднолично втори по титли от Големия шлем с 21, на една пред Федерер и на една зад Рафаел Надал.

Срещата започна по-добре за австралиеца, който дебютира на финал в Шлема след отказа на Надал в полуфиналите заради разкъсване на мускул в коремната област. 27-годишният тенисист направи пробив в петия гейм на откриващата част и не изпусна инициативата до края след страхотен първи начален удар, който остави почти без шансове сърбина. Джокера заигра по-активно във втората част и стигна на свой ред до брейк в четвъртия гейм. Кирьос имаше шанс да го върне при 3-5, когато бе с четири точки за пробив, но Ноле се измъкна и възстанови паритета. Третият сет бе решен от един-единствен пробив, дошъл в деветия гейм, при 40-0 в полза на австралиеца. Джокович не сбърка след това на собствен сервис и се доближи на сет от титлата. В четвъртата част играта бе равностойна и всичко бе решено след тайбрек, в който бившият номер 1 в света показа по-солиден тенис и ликува след 7-3 точки.

Джокович няма загуба на Централния корт от финала през 2013, когато отстъпи на Анди Мъри.

Той е истински бог, няма да лъжа. Първо, искам да поздравя Новак и организаторите. Всички подавачи на топки, съдии, публиката – вие бяхте невероятни през последните две седмици. Много съм уморен в момента – целият ми отбор е изтощен от толкова тенис. Определено се нуждая от дълга ваканция, това е най-доброто ми постижение – може би няма да бъда повече в тази позиция, но няма как да не съм щастлив от представянето си“, коментира Кирьос.

Ник, ти ще се върнеш. Не просто на Уимбълдън, а във финала. Знам, че е трудно да намериш правилните думи след такава загуба, но ти доказа защо си един от най-добрите тенисисти на тази настилка, а и не само – желая ти всичко най-добро. Наистина те уважавам много, феноменален играч, огромен талант, сега всичко се събира в съвкупност и виждам, че ти ще можеш да пробиваш до заключителните етапи на турнирите от Големия шлем. Никога не съм си мислел, че ще кажа толкова мили неща за теб“, започна Джокович.

Кирьос поведе, но не успя да запази хладнокръвие в решителните моменти.

Не знам дали ще го направим довечера, но се надявам това да бъде една дълга връзка. Не, не трябва да ходя на нощен клуб, жена ми няма да го одобри“, се пошегува той относно вечерята, на която се е разбрал да отиде с Кирьос след финала, като победителят трябва да плати сметката. „Загубих думи за това какво означава този турнир за мен и семейството ми. Винаги е бил и ще бъде най-специалният турнир в сърцето ми, вдъхновявал ме е да започна да играя тенис. Когато бях на пет години, видях как Пийт Сампрас печели турнира, винаги съм си мечтаел просто да играя тук. Чувствам се благословен от това, че мога да застана още веднъж тук пред вас с трофея в ръцете си. Това е най-специалният корт, още повече, защото можехме да тренираме преди турнира – това е надпреварата с най-голяма история. Искам да благодаря на моя екип, на моето семейство – синът ми липсва, защото в момента играе сет с Боб Брайън, благодаря ви, задължен съм ви. Скъпа, честита годишнина, това е моят подарък за теб!“, се обърна той за финал с трофея към съпругата си Йелена, с която на днешната дата празнуват осем години заедно.

Джокович спечели за четвърти пореден път Уимбълдън, след като през 2020 нямаше издание заради пандемията от коронавирус. Той изравни Сампрас по титли от турнира – 7, като е на една от рекордьора Роджър Федерер. Джокера се доближи и на една титла от Шлема от Надал, който е с 22. Сърбинът се поздрави и с рекорден чек за победителя на стойност 2 млн. паунда, докато Кирьос прибра 1 050 000 паунда за участието си във финала. И двамата обаче няма да прибавят точки към ранкинга си заради решението на ATP и WTA след забраната за участие на руски и беларуски тенисисти в Лондон поради руската инвазия на Украйна. /БГНЕС