Джокович започна успешно защитата на титлата си на Уимбълдън

Новак Джокович се класира за втори кръг на турнира от Големия шлем Уимбълдън, след като надви 19-годишния представител на домакините Джак Дрейпър с 4-6, 6-1, 6-2, 6-2 за малко над два часа игра на Централния корт.

Джокович загуби сет, но продължава напред към втори кръг.

Двамата играха под закрит покрив поради дъжда в Лондон, който доведе до отмяната на 16 от насрочените 64 двубоя в програмата за понеделник. Световният номер 1 изпита затруднения срещу участващия с „уайлд кард“ Дрейпър, който нанесе ранен удар в третия гейм, реализирайки пробив. Действащият шампион на Ол Ингланд Клъб имаше точки за връщането на брейка, но така и не успя да ги оползотвори и загуби откриващата част от непретенциозния си съперник.

Джокович обаче се нагоди към играта на 253-ия в света и с по два пробива в следващите три сета се поздрави с очакван успех на старта на надпреварата. Сърбинът наниза цели 25 аса и спечели 87% от точките на първи сервис. Той направи 20 уинъра повече от британеца завърши с баланс 46-24 при печеливши удари-непредизвикани грешки.

Петкратният шампион в турнира ще играе с победителя от мача между квалификанта Марсело Томас Бариос Вера от Чили и финалиста от 2018 Кевин Андерсън.

Франсис Тиафо поднесе рано-рано най-голямата изненада на тазгодишния Уимбълдън, след като елиминира още на старта на надпреварата третия в схемата Стефанос Циципас с 6-4, 6-4, 6-3 за малко над два часа игра.

Американецът изигра страхотен мач срещу финалиста от Ролан Гарос, като спаси всички седем възможности за пробив пред първата ракета на Гърция, а на свой ред реализира четири от осемте си шанса за брейк. Той приключи двубоя със седем аса за сметка на 15-те на Циципас, но и с повече уинъра – 43 срещу 35, като броят непредизвикани грешки бе идентичен – 22 на 21 за Тиафо.

Циципас претърпя ново разочарование на Уимбълдън.

Така, гръцкият тенисист отпадна за втори пореден път на старта на Ол Ингланд Клъб, след като през 2019 загуби от Томас Фабиано, а миналата година турнир нямаше поради пандемията от коронавирус. Това е третото му отпадане в първи кръг на надпреварата от четири участия – най-доброто си класиране Циципас постига през 2018, когато стига осминафиналите.

Тиафо ще играе в следващата фаза с победителя от срещата между испанеца Роберто Карбайес Баена и канадеца Вашек Поспишил. /БГНЕС